fbpx
More

  Лондон с 10 милиарда паунда помощ за домакинствата заради скъпите горива и инфлацията

  Вероятно ще бъдат оповестени също еднократни плащания на най-уязвимите домакинства и допълнително съкращение на данък добавена стойност за горивата

  Очаква се днес британското правителство да оповести финансов пакет от 10 милиарда паунда в подкрепа на домакинствата с увеличаващи се енергийни сметки.

  Министърът на финансите Риши Сунак ще обяви разширяване на схемата за подпомагане на домакинствата, които имат проблеми с плащането на  сметките за ток и газ и намаляване на общинския данък.

  Вероятно ще бъдат оповестени също еднократни плащания на най-уязвимите домакинства и допълнително съкращение на данък добавена стойност за горивата. Пакетът се очаква да бъде финансиран отчасти от облагането на допълнителните печалби на енергийните компании.

  Мерките на властите идват след критичния доклад на държавния служител Сю Грей за „Партигейт“ и желанието на премиера Борис Джонсън „да се приключи със случая, за да се заеме с приоритетите на британския народ“, както той се изрази.

  Джонсън се извини и пое отговорност, но няма намерение да подава оставка. Политическите наблюдатели като цяло смятат, макар и положението на премиера да продължава да бъде несигурно, голямата буря е преминала.