fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:51:12
неделя | 29.05.2022 | 02:51:12
16.2 C
София

Лондон може да предизвика търговска война с ЕС ако отмени Протокола за Северна Ирландия

Протоколът предпазва от възникване на твърда граница на остров Ирландия, но създава митнически граница в Северно море между Обединеното кралство и Северна Ирландия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Британският външен министър Лиз Тръс, която заплаши че Лондон едностранно да прекрати действието на Протокола за Северна Ирландия, бе призована да се откаже от този ход.  Им реална опасност търговска война с ЕС, която ще изложи на риск мира в провинцията и ще задълбочи кризата с поскъпването на живота и скок на инфлацията са критиките.

И Борис Джонсън и Лиз Тръс по-рано направиха изявления, че ще предложат анулиране на Протокола. Според тях тази част от сделката за Брекзит, е нефункционална. Изявленията са Само седмица след безпрецедентната и историческа победа на Шин Фейн в размирната провинция

Вашингтон предупреди и двете страни да продължават с разговорите, а Белият дом подготвя специален пратеник за Северна Ирландия.

 Протоколът предпазва от възникване на твърда граница на остров Ирландия, но създава митнически граница в Северно море между Обединеното кралство и Северна Ирландия.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук