fbpx
More

  Лойд Остин се срещна с Петков, без български оръжия в Украйна (ВИДЕО)

  Военният министър на САЩ Лойд Остин се срещна с българския премиер Кирил Петков.

  След срещата двамата говориха пред журналисти. Премиерът Петков обясни, че не е обсъждан въпросът за изпращане на военни сили в Украйна и подчерта, че на този етап страната ни може да подпомага съпротивата на Киев единствено чрез хуманитарна помощ и прием на бежанци.

  Вашингтон и София се договориха за предоставяне на т.нар. рота „Страйкър“, която ще бъде дислоцирана в България

  САЩ се съгласиха да предоставят да предоставят една рота “Страйкър”. Ротата ще бъде под шапката на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа, а България ще предложи свой командир.

   Петков обясни, че българското правителство има ясната задача да усили защитите си. Американският военен министър от своя страна посочи, че разговорът с Петков е бил фокусиран върху усилията за укрепване на Източния фланг като по този начин даде индикации, че Вашингтон не е изисквал от София изпращането на ПВО системи за Украйна.

   Остин благодари, че България ще бъде цитирам „рамкова държава на една бойна група на нейна територия“. Той определи разговорът в Министерски съвет като продуктивен. С българския премиер е коментирана инвазията на Русия в Украйна и обединената подкрепа на НАТО за Киев.

  „Обсъдихме редица важни въпроси в сферата на отбраната, за мен е важно да съм тук, за да осъдим безразсъдната и безмилостна агресия на Русия към мирна съседна държава и за да подчертаем подкрепата за украинския народ”, добави той