fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:10

Тихомир Тошев: Лихвите по новите кредити може да се вдигнат наесен

Лихвите по ипотечните кредити може да достигнат над 4%

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Най-вероятно още есента ще видим първите повишения на лихвите за новите кредити – за клиентите, които тепърва ще теглят. По изтеглените вече кредити това ще е малко по-дълъг процес, който вероятно ще стартира след около година-година и половина”. Това обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него първо трябва да се види какви лихви по депозитите ще предложат банките. Статистиката сочи, че скокът в различните страни не е еднакъв. В САЩ се вижда един от най-сериозните по отношение на ипотечните кредити – само за около година и половина от 3,5% вече са на 6,5%. В Румъния и Унгария лихвите по ипотеките също са вече над 6%.

Тихомир Тошев прогнозира, че през следващата година може да видим стойности на лихвите по жилищните кредити над 4%, но това ще е индивидуална политика на всяка банка.

“Заради инфлацията и очаквания ръст на лихвите с част от депозитите вече се чистят част или цели кредити – хората, които имат спестявания, погасяват с тях”, коментира пред БНР експертът.

Той съветва винаги да поддържаме един финансов ресурс, който да ни е на  разположение, а онези, които имат кредити, да разполагат със заделени три до шест месечни вноски.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img