fbpx
More

  Лидерите на Западните Балкани се събраха в Охрид

  Инициативата „Отворени Балкани“ е не само много добра, която всички трябва да подкрепим, но е възможен лост за региона да промени реалностите на място

  Разочаровани от бавния напредък на страните си към присъединяването към Европейския съюз, трима лидери от Западните Балкани се срещнаха за стимулиране на регионалната интеграция.

  Сръбският президент Александър Вучич, алабнският премиер Еди Рама и домакинът от Северна Македония Димитър Ковачевски подписаха споразумения за данъчна администрация, туризъм и културно сътрудничество.

  „Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз. Войната в Украйна е риск за засилено влияние на трети страни в региона. Оставянето на геостратегическа празнина в тази част на Европа не е опция.”

  Участник на форума беше и еврокомисаря по разширението Оливер Вархей

  Инициативата „Отворени Балкани“ е не само много добра, която всички трябва да подкрепим, но е възможен лост за региона да промени реалностите на място.

  Инициативата на трите държави, наречена „Отворени Балкани“, започна през 2019 г. Сърбия вече започна преговори за пълноправно членство, докато Албания и Северна Македония  все още не са .