fbpx
More

  Лидерите на Г-20 в търсене на равенство за разпределението на ваксините

  Втори ден висшите държавници на най-мощните страни в света търсят единомислие по темите пандемия, климатични промени и икономическо възстановяване

  Лидерите на най-силните икономики в света се надяват 70% от човечеството да бъде ваксинирано срещу COVID-19 към средата на 2022г. Това стана ясно от речите на част от държавниците, които участват в срещата на Г-20 в Рим. Сред големите проблеми, които се очертават пред света обаче, остава липсата на симетрично разпределение на ваксинационните дози, така че всички да имат сигурен достъп до тях.

  „Пандемията не е свършила, но има плашещо неравенство в глобалното разпределение на ваксини. В държавите с високи доходи, повече от 70% от населението е получило една доза. В бедните страни този процент спада до 3. Тези разлики са морално неприемливи и подкопават глобалното възстановяване”, заяви италианският премиер Марио Драги.

  Climate talks to dominate last day of G-20 summit in Rome | Daily Sabah
  Срещата на Г-20 в Рим

  Руският президент Владимир Путин взе участие в срещата чрез видеовръзка и обясни, че част от проблема с постигането на масова ваксинация е свързан с отказа на Запада да допусне руски ваксини до своето население.

  „Нека ви припомня, че Русия беше първата държава в света, регистрирала ваксина срещу COVID -19 – “Спутник V”. До днес, тя се е доказала в 70 страни в света с общо население над 4 милиарда души, като показва висока безопасност и ефективност”, подчерта руският държавен глава.

  В своето слово Путин поиска от здравните власти на страните от Г-20 да създадат условия, в които “зелените” сертификати и ваксини да бъдат взаимно признати, отчитайки, че това разделение в критериите и регулациите е в ущърб на справянето с кризата.

  “Недобросъвестна конкуренция и протекционизъм, заради липсата на готовност на много страни за взаимно признаване на сертификати и ваксини. Нека здравните министерства на страните от Г-20 да решат въпроса с това признаване”, поиска той.

  Руският здравен министър Михаил Мурашко призова хората да се имунизират и подчерта, че през последните дни броят на ваксинираните се е увеличил 10 пъти на фона на нов черен рекорд от заболели във федерацията.

  Italy to host G20 Leaders' Summit this weekend with Turkish president in attendance
  Срещата на върха се охранява от над 6 000 полицаи и военни

  По въпроса за климата, Г-20 изглежда консолидирано около идеята въглищният енергиен ресурс да бъде изоставен, за сметка на по-щадящи околната среда алтернативи. Стремежът на големите държави в следващите години ще бъде световното повишаване на температурата да се ограничи до 1.5 градуса. Лидерите на най-силните държави работят в посока за изготвяне на общи действия, относно високите цени на електроенергията, както и за формулирането на позиция относно глобалния минимален данък. Лидерите на Г-20 одобриха предложение на Организацията за икономическо сътрудничество, което предвижда корпоративният данък да бъде фиксиран на 15%, считано от 2023г.

  С призив за ваксини и закачки откриха срещата на Г-20 - Горещите новини на Подбалкана
  Американският президент Джо Байдън се здрависва с турския си колега Реджеп Ердоган, дни след дипломатическата криза между двете страни

  Успоредно, на срещата на върха днес се провеждат две големи протестни манифестации срещу промените в климата. Активисти настояват лидерите да вземат спешни мерки, за да бъде ограничено глобалното затопляне. От Рим голяма част от лидерите на Г-20, сред които президентът на Съединените щати Джо Байдън, отиват в Глазгоу, за да участват в започващата в понеделник среща за климата на ООН.

  Първата физическа среща на лидерите от Г-20 за последните две години преминава при засилени мерки за сигурност. Отцепено е въздушното пространство над района, 6 000 военни и полицаи са подсигурили периметъра около срещата, а само 1 000 от тях са представители на американските служби, дошли, за да охраняват президента Джо Байдън.