Лидерът на опозицията в Северна Македония разкритикува България на антиправителствен митинг

Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате, вие ни спирате и отдалечавате двата народа, заяви Мицковски

0
128
Снимка: AP

Лидерът на опозицията в Република Северна Македония и председател на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отправи остри критики към страната ни на многолюден митинг, съобщи БТА.

„Цели 5 години чакаме дата за преговори, предадоха ни и все още сме в чакалнята на ЕС- 22, години чакаме. Заради погрешната политическа стратегия се взема бъдещето на тези млади хора пред мен и като продължение на тази политическа агресия, която се извършва върху нас, пристигна и предложението, което от правителството твърдят, че нито са виждали, нито са чували за него. Това е капитулация – българизация на (Република Северна) Македония или дипломатически нокаут”, каза Мицкоски. Неговият прочит на предложението на френското председателство е, че дата за преговори за страната няма да има, докато не бъде отворена Конституцията, за да бъдат изпълнени „исканията на София”, а това, което до вчера е било проблем за Република Северна Македония със София, сега става проблем на страната с Брюксел”, каза той.

Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате, вие ни спирате и отдалечавате двата народа, заяви Мицковски

“Това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете в Скопие и да коленичите, за да се извините за злодеянията, които сте направили срещу този народ по време на фашистката окупация във Втората световна война, вие искате да ретуширате историята ни. Това не са европейски ценности и това няма нищо общо с Европа. Това е нещото, което мъчи всеки от нас”, отбеляза пред събралото се множество председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Той заяви, че ако не бъде постигнато споразумение с управляващите за предсрочни избори, ВМРО-ДПМНЕ ще влезе във фаза на пълна блокада на парламента, но и блокада на институциите, както и протести в градовете. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here