fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:29:13
петък | 27.05.2022 | 02:29:13
17.8 C
София

Личните данни на 300 000 българи изтекоха от БУЛСТАТ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Личните данни на над 300 000 души – ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, се появиха в регистъра на БУЛСТАТ. Сред засегнатите са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.

Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.

“На 4 януари, като самоосигуряващ, се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес… Така се оказа, че защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни”, обясни пред БНР адвокат Гергана Върбанова.

Засега няма коментар от Агенцията по вписванията, която поддържа регистъра БУЛСТАТ, нито от Комисията за защита на личните данни.

Това е поредният теч на данни в България.

Най-големият скандал избухна през 2019 г., когато от НАП изтекоха личните данни на милиони българи.

Специализираната прокуратура още не е приключила разследването за виновните за изтичането на информацията в Интернет.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук