fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:24:20
петък | 27.05.2022 | 19:24:20
28.8 C
София

Левон Хампарцумян: Властта очевидно няма да избере нов управител на БНБ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на България за влизане в еврозоната. Това заяви в “Денят започва” по БНТ банкерът Левон Хампарцумян. Според него този парламент няма да избере нов управител на БНБ, защото, по думите му, “очевидно не могат да се разберат”.

Оставането на настоящото ръководство на БНБ до избора на нова консенсусна личност е за предпочитане пред издигането на неподходящи хора, заяви Хампарцумян.

“Ще си остане така. План Б е работещ и по-добре да е някой, който може да представлява банката, отколкото някои Мики Маус-и, които ги представяме все едно са на представление. Това не е телевизионен сериал, за да представяме някой актьор веднъж като папа, после като някой друг”, каза Хампарцумян.

По думите му сегашната комбинация от партии не успяха да излъчат сравним кандидат с настоящия гуверньор на БНБ и с тези на останалите европейски банки.

“Разбраха го по трудния начин, но мисля, че голяма част от хората, които правят този избор, нямат идея точно какво прави БНБ”, допълни той.

Според Левон Хампарцумян управителят на БНБ трябва да има техническа подготовка, за да управлява и надзирава целия финансов сектор, да притежава политическа култура и инстинкт, за да може да има позитивен диалог с управляващите, да разполага с мрежа от контакти с централните банки на останалите страни и Европейската централна банка.

“Не знам дали може да е напълно политически независим, защото все пак е избран от политиците, но може да е приемлив от по-широка бленда от политици и така да си осигури независимост”, допълни Хампарцумян.

Той изтъкна, че е нужен управител с профил, сходен с този на настоящия гуверньор, а във финансовия свят има достатъчно българи с високи познания, позиции и възможност да се справят с този пост.

“Защото иначе, нали разбирате – да дойде някое ангелче отвън, което е напълно независимо, и да взима правилните решения, а да не познава никого тук – това е наивно. Все едно да ме сложите да дирижирам Софийската филхармония, което може и да е детската ми мечта. Сега си имаме управител, който добре се справя и трябва да потърсят такъв със сходен опит”, каза Хампарцумян.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук