fbpx
More

  Летящо такси ще вози пристигащите на летище “Фиумичино”

  Полетът до центъра на Рим ще струва 140 евро

  Пристигащите пътници на летище “Фиумичино” в Рим ще могат да се придвижват с електрически вертолет до центъра на града, съобщава БНТ.

  Услугата ще бъде стартира през 2024 година. Хеликоптерът VoloCity, напълно екологичен и почти безшумен, е проектиран от един от лидерите сред разработчиците на този тип Volocopter.

  Полет с такъв транспорт ще струва 140 евро, което е приблизително два пъти по-скъпо от традиционното сухопътно такси, и ще отнеме само 10 минути, заобикаляйки задръстванията в града. Този проект ще бъде един от първите по рода си в Европа.

  Мястото за излитане ще се намира в специална зона на аерогарата, докато точката на пристигане в центъра на града все още се пази в тайна.

  На първия етап се предвижда в кабината да има само един пътник и пилот. За превоз на товари се предвижда използването на превозни средства в безпилотен режим. Очаква се проектът да започне с шест летящи таксита.

  Преди това обаче трябва да бъдат завършени бюрократичните процедури за получаване на всички разрешителни от компетентните органи.