fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:30:47
четвъртък | 26.05.2022 | 20:30:47
25.8 C
София

Лена Бориславова: България трябва да направи своя избор дали ще бъде на страната на демокрацията

За първи път имаме правителство, което дефинира своята проатлантическа ориентираност, заяви началникът на кабинета

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Посещението в Украйна показа много ясно къде България стои по отношение на този конфликт. Украйна има проблем с износа на житни култури, днес обсъдихме темата и в Букурещ. Оформя се тристранно сътрудничество по тази линия. Договорена беше и евакуацията на моряците от кораба. Постигнахме съгласие да участваме в съвместните опити за закупуване на общи количества газ за региона, по инициатива на българското правителство. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова в “Панорама” по БНТ.

Президентът Зеленски е определил България като приятелска държава. Ремонтирането на украинска военна техника у нас е мярка, която ще бъде полезна и за двете страни, отчете Бориславова.

Според нея и коалиционно правителството ще успее да се обедини по тази тема. Свикано е извънредно заседание на НС, като Бориславова изрази надежда, че на него ще бъде взето решение да се окаже помощ с оръжие на Украйна.

По думите ѝ не за първи път чува, че правителството ще падне. Тя изрази оптимизъм, че ще намерят механизми, за да запазят стабилността в управлението. За първи път имаме правителство, което дефинира с реални стъпки своята проатлантическа ориентираност, отчете Бориславова.

Тя отхвърли възможността за правителство в състава на този парламент с участието на ГЕРБ-СДС, тъй като те не са показали готовност да бъдат част от промяната, от която има нужда българското общество.

Лена Бориславова каза още, че България трябва да направи своя избор дали ще бъде на страната на демокрацията или ще подкрепи действия на една бивша велика сила, която желае да вклинява разделение в Европейския съюз.

Правителството има много ясна стратегия, не се поддаваме на опити за създаване на напрежение, готвим се за този сценарий от февруари. Следим дали на други държави ще бъдат спрени доставки и как можем взаимно да договорим по-добри условия и да разпределяме съществуващите доставки. Имаме готовност да договорим допълнителни количества, всички променливи се отчитат, с подкрепата на Европейския съюз ще намерим най-доброто решение, заяви още началникът на кабинета.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук