fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:35:35
петък | 27.05.2022 | 18:35:35
28.8 C
София

Лавров: Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война

Предстоящото честване на 9 май няма да окаже влияние над провежданата от Русия военна операция в Украйна, увери той

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война, заяви в интервю за италианска телевизия руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

“Западни медии представят погрешно” думите ми, заяви Лавров. “Русия никога не е прекратявала усилията си за постигане на споразумения, гарантиращи, че никога няма да се стигне до ядрена война”, подчерта външният министър.

В интервюто си за италианската телевизия “Медиасет” Лавров отбеляза, че именно по инициатива на Москва президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън са приели през юни миналата година в Женева съвместна декларация, че ядрената война е недопустима, предаде ТАСС. Подобна декларация направиха през януари и петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В призива си да не се увеличават съществуващите рискове “имах предвид изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна е направила грешка, отказвайки се от ядреното оръжие и отново трябва да се сдобива с него”, подчерта Лавров. Той напомни, че полските лидери също са направили изявление, че са готови да приемат на своя територия американско ядрено оръжие, допълва БТА.

Предстоящото честване на годишнината от победата във Втората световна война на 9 май няма да окаже влияние над провежданата от Русия военна операция в Украйна, увери в интервюто руския външен министър, цитиран от Ройтерс. “Ще отбележим победата си тържествено, но темпото и скоростта на това, което се случва в Украйна, ще зависят от необходимостта да се намалят до минимум рисковете за мирните граждани и руските войници”, добави той.

НАТО и ЕС са се примирили с доминиращата роля на Вашингтон, заяви още Лавров в интервюто, цитирано от ДПА. Всички страни смятат, че си струва да слушат само САЩ, подчерта руският външен министър. “А във Вашингтон решиха, че светът трябва да бъде еднополюсен, те говорят за това през цялото време”, добави той.

Освен това Лавров обвини САЩ и Канада, че са обучили “неонацистки подразделения”, които са се включили в редиците на украинската армия, визирайки доброволческия батальон “Азов”. Бойци от батальона все още се намират в завода “Азовстал” в Мариупол.

Има публикации, “които потвърждават, че американци и особено канадци са играли водеща роля в подготовката на ултрарадикалните, открито неонацистки подразделения за Украйна”, добави руският външен министър. Той не уточни за кои публикации става дума, отбелязва ДПА.

Лавров заяви, че властите в Киев и Западът се опитват да постигнат евакуация на останалите в “Азовстал” украински сили, защото “там има много лица, които ще потвърдят и наличието на наемници, а може би, и на действащи офицери от западни армии, на страната на украинските радикали”. Той обаче не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си, отбелязва Ройтерс.

Освен това руският външен министър заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е менял непрекъснато позицията си и преговорите са били саботирани от страна на Киев.

Лавров обвини украинските сили за сигурност, че са нанесли удари по Донбас, целящи очевидно “да сплашват мирните граждани”.

Москва няма да позволи на Запада да “краде” парите ѝ, получени за петрол и газ, добави руският външен министър. Той заяви, че чрез санкциите от Русия са били “откраднати” над 300 милиарда долара, получени за доставки на газ и петрол. Това е станало възможно, защото “Газпром” е бил принуден да пази парите си в западни банки, съгласно приетите на Запад правила. “Решиха да “накажат” Русия – откраднаха ги”, заяви външният министър. “Сега ни предлагат да продължим да търгуваме, както досега, а парите ще продължат да се намират при тях. Когато поискат, отново ще си ги приберат в джоба”, отбеляза Лавров.

Сега Русия предлага доставките да се смятат за платени, след като бъдат конвертирани в рубли, “които вече не могат да бъдат откраднати”, добави той, като подчерта, че за купувачите нищо не се променя. “Те продължават да плащат сумите, предвидени в договора, в евро или долари, а конвертирането се осъществява след това”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук