fbpx
More

  Лавров: “Освобождаването” на Донбас е безусловен приоритет за Москва

  Той говори в интервю за френската телевизия Те Еф 1 в момент, когато Русия продължава офанзивата си към на ключови градове

  “Освобождаването” на украинския регион Донбас е безусловен приоритет за Москва, докато други украински територии трябва да решат бъдещето си сами, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

  Лавров говори в интервю за френската телевизия Те Еф 1 в момент, когато Русия продължава офанзивата си към на ключови градове в Донбас, индустриалното сърце на Украйна, състоящо се от Донецка и Луганска област.

  Той повтори твърденията на Москва, че нейната “специална военна операция” в Украйна има за цел да демилитаризира съседката си след вълните на разширяване на НАТО на изток и да я прочисти от това, което смята за вдъхновен от “нацизма” национализъм.

  Киев и западните държави смятат тези твърдения за неоснователен претекст за заграбване на украинска земя, допълва БТА.

  “Освобождаването на Донецка и Луганска област, признати от Руската федерация за независими държави, е безусловен приоритет”, заяви Лавров. За останалите територии в Украйна той заяви: “Не вярвам, че те ще се радват да се върнат под властта на един неонацистки режим, който е доказал, че е русофобски по своята същност. Тези хора трябва да решат сами за себе си”.