fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 18:06

КЗЛД глоби с 1 млн. лева “Български пощи”

Държавното дружество не се е справило адекватно с кибератаката през април

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Комисията за защита на личните данни глоби “Български пощи”. Те са получили акт на стойност 1 млн. лева. Причината затова е, че дружеството “не е приложило подходящи технически и организационни мерки” преди и по време на кибератаката от 16 април т.г., съобщават от кабинета на вицепремиера по ефективното управление в оставка Калина Константинова.

“Препоръките от акта вече се взимат предвид, а размерът на глобата ще бъде покрит от бъдещи компенсации и няма да се отрази на текущия оборот на предприятието”, обясни изпълнителният директор Богдан Теофанидис.

Комисията за защита на личните данни е извършила през последните месеци обстойна проверка на системите за защита на личните данни, както и цялата хронология на тежката кибератака. Установено е, че тогавашното ръководство на дружеството е неглижирало събитията и е подходило безотговорно в самия ден на атаката.

От направения анализ става ясно, че действията на служителите, които е трябвало да изключат достъпа до интернет, са закъснели с повече от 12 часа. В случай, че достъпът до глобалната мрежа е бил преустановен навреме, щетите са щели да бъдат в пъти по-малки.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img