8.12.2022 | четвъртък | 01:04

КЗК: „Лукойл“ злоупотребява с господстващо положение на пазара на горива

Публикувано:

Сподели поста:

Комисията за защита на конкуренцията откри извършени нарушения и злоупотреба с господстващо положение на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“.

Антитръстовото производство е образувано, заради социално-икономическата значимост на горивата и прякото им отражение върху цените на стоките и услугите, съобщава регулаторът.

В хода на извършения анализ по веригата на реализацията на автомобилните горива, Комисията е установила конкретни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което би могло да ограничи вноса на горива в страната.

Според заключенията на регулатора групата „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, което я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на горива.

Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение, като са отказали услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничавали са достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и не са предоставяли достъп до инфраструктурата на групата за транспортиране на внесени горива.

Тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на групата в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно, се казва в становището на регулатора.

От компанията имат два месеца да предоставят писмени възражения по предявените твърдения.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
предимно ясно
3.9 ° C
4 °
1.7 °
92 %
3.1kmh
20 %
ср
5 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС