fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 17:41

КЗК: “Лукойл” злоупотребява с господстващо положение на пазара на горива

Компанията има 60 дни, за да се защити

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Комисията за защита на конкуренцията откри извършени нарушения и злоупотреба с господстващо положение на “Лукойл Нефтохим Бургас” и “Лукойл България”.

Антитръстовото производство е образувано, заради социално-икономическата значимост на горивата и прякото им отражение върху цените на стоките и услугите, съобщава регулаторът.

В хода на извършения анализ по веригата на реализацията на автомобилните горива, Комисията е установила конкретни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което би могло да ограничи вноса на горива в страната.

Според заключенията на регулатора групата “Лукойл” притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, което я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на горива.

Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение, като са отказали услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничавали са достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и не са предоставяли достъп до инфраструктурата на групата за транспортиране на внесени горива.

Тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на групата в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно, се казва в становището на регулатора.

От компанията имат два месеца да предоставят писмени възражения по предявените твърдения.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img