Цените на горивата продължават да растат. Комисията за защита на конкуренцията също се произнесе по въпроса. Това се случи след изказване на Делян Добрев от ГЕРБ, че “някой прибира по 10 милиона на ден от по-скъпите горива у нас”.

От комисията обявиха в парламента, че имат данни за редица нарушения от страна на „Лукойл Нефтохим” и дъмпинг на цените.

„Ако газът, токът и суровината на „Лукойл Нефтохим” не са се променили последните 6 месеца, защо горивото скочи с лев,” попита Добрев.

Румен Гечев от БСП обясни пазарната логика така:

„Ако имате компания, която продава бензин и сте намерили по-евтина суровина или готов бензин, който продавате, и всички го продават примерно по 4 лв,. но не, ти ще го продаваш по 3,20, така ли? Защото ти е евтина суровината? Ами щом пазарът казва 4, ще го продаваш по 4 и ще печелиш!”

Надя Минчева от КЗК обясни, че през месец май е образувано производствоотносно формирането на цените на горивата.

“Какъв е новият елемент в поведението на големия играч на пазарите? Не дава в срок оферта на цена за заявени коичества и съответно търговецът не може да оферира и надолу на своите клинети цена, което го затруднява. И той е принуден на свои редовни клиенти единствено да осигури количества. И оттам се получава такъв дъмпинг”, посочи тя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here