Депутатът от БСП Крум Зарков се чувства спокоен след гласуването в парламента срещу връщането на хартиената бюлетина. В предаването Патарински LIVE по NewsOne народният представител, който гласува “против” хартиената бюлетина, аргументира решението си, като заяви, че вотът му е негова последователна позиция през годините. 

“Това е моя последователна позиция, такава беше и позицията цялата парламентарна група на БСП”, заяви той и коментира решението на част от депутатите на левицата да поискат отново да се гласува с хартиена бюлетина. “Истината е, че този законопроект беше внесен без обсъждане в групата на БСП, но аз съм заявил своята позиция, която беше наша в предишните парламенти. Какво доведе до това обръщане на 180 градуса, да го обяснят вносителите”.   

Той отказа да коментира настроенията за връщане на гласуването с хартиена бюлетина на избори, но посочи, че дебатът се води от дълго време. 

“Аз продължавам да застъпвам тезата, че в големите секции трябва да има машини, а в малките хартии. Не казвам, че няма проблеми, сигурно има, но проблеми имаше и когато преминавахме от цветни към интегрални бюлетини, когато въвеждахме преференциите. Действително процесът се усложнява и някои хора, които се притесняват. Това не трябва да бъде подминавано с лека ръка, но трябва да бъде преодоляно. Партиите, Централната избирателна комисия – всеки има роля в този процес. Нека си припомним обратното – стотици хиляди недействителни бюлетини, почти всички протоколи надраскани. Припомням също онези инструктажи в YouTube как с нокът да се драсне бюлетината, за да стане недействителна. Всичко това изчезна с машините. Има плюсове и минуси, но според мен веднъж направена стъпката, тя не трябва да бъде отстоявана. И последно има стандарти, за които говорим непрекъснато, но нарушаваме още по-често. Изборен кодекс не се променя непосредствено преди избори, а по всичко личи, че ние сме пред избори”, аргументира се Зарков.  

Според него е невъзможно кодовете на машините за гласуване да бъдат манипулирани. 

“Има проблеми, които машините могат да решат и такива, които не могат да решат. Проблемите, които могат да решат са недействителните бюлетини – машината ви води така, че да въведете правилно гласа си, за да излезе съответната разписка. Проблемът с недействителните бюлетини е решен. Имаше избори, на които недействителните бюлетини стигаха до 600 000, а в момента с такъв брой гласове се става първа политическа сила. Такъв е размерът на феномена”, посочи той. 

Вижте целия разговор на журналиста Димитър Патарински с Крум Зарков във видеото.