fbpx
11.3 C
София
четвъртък | 19.05.2022 | 23:56:18
четвъртък | 19.05.2022 | 23:56:18
11.3 C
София

Криза с лампите за усилватели

След санкциите срещу Русия компании в САЩ планират да възродят собствено производство на достъпни цени

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

След руската инвазия в Украйна срещу Москва бяха наложени редица икономически санкции, които засегнаха целия свят. И независимо че икономиката на страната е свързана с износа на петрол, газ и други суровини (“бензиностанция с ракети”) Руската федерация е световен производител на вакуумни лампи. Старата технология, предшестваща използването на транзистори в електрониката, все още се използва активно в музикалните среди и е особено необходима при произвеждането на лампови усилватели за музикални инструменти – предимно за електрически китари. С руската инвазия в Украйна достъпът на американски и други световни производители до Русия беше прекъснат и по този начин световни производители останаха без една от основните си суровини, без които не могат да произвеждат продуктите си – вакуумните лампи. 

Снимка: Pixabay

Това принуди някои американски компании да търсят спасение, тъй като запасите им от складовете не са неизчерпаеми и скоро търсенето на усилватели и лампи ще бъде по-голямо от предлагането. 

Снимка: Pixabay

Сайтът Guitar.com съобщава, че компания от американския щат Джорджия планира да разшири производството си. До момента компанията произвежда единствено лампи за грамофони (които не са същите като тези за китарни усилватели). С оглед на ситуацията в Източна Европа компанията е решила да разшири производството си и да продава на световните компании за музикални усилватели лампите, от които те се нуждаят. 

Снимка: Pixabay

Експерти и международни анализатори коментират, че дори и този ход може да се окаже недостатъчен, за да задоволи огромното и нарастващо търсене на лампи на пазара. 

Другата огромна фабрика, която се е специализирала в производството не ценните компоненти, се намира в Словакия и функционира още от времето на социализма. Капацитетът й на производство също е ограничен. Китай е другият голям производител, но компаниите често избягват азиатската държава заради ниското качество и слабия производствен контрол. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук