fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:24:54
събота | 28.05.2022 | 13:24:54
21.8 C
София

Кристин Лагард: ЕЦБ може да повиши лихвите през юли

Кризата, възникнала на фона на пандемията от Covid-19 и военната инвазия на Русия в Украйна, е донесла много по-голям шок за еврозоната

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейската централна банка вероятно ще прекрати своята стимулираща програма за изкупуване на облигации в началото на третото тримесечие на тази година, последвано от повишаване на лихвите, което може да бъде факт само “няколко седмици” по-късно, заяви в сряда управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

По този начин Лагард бетонира пазарните очаквания, че ЕЦБ ще повиши през юли лихвените си ставки за първи път от повече от десетилетие в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната, предаде БНР.

Повечето други водещи централни банки вече повишиха лихвите, но ЕЦБ, която се бореше с твърде ниската инфлация в продължение на десетилетие, все още налива средства във финансовата система на еврозоната чрез закупуване на облигации.

“Моето очакване е покупките на активи да приключат в началото на третото тримесечие“, каза Лагард на конференция в словенската столица Любляна по повод 30-тата годишнина на Централната банка на Словения.

“Първото повишаване на лихвите, определено от бъдещите насоки на ЕЦБ относно лихвените проценти, ще се случи известно време след края на нетните покупки на активи, като това може да означава период от само няколко седмици”, посочи още тя.

По този начин Лагард се присъедини към нарастващия брой членове на ЕЦБ, които призовават за първо увеличение на евролихвите през юли, след като инфлацията в еврозоната достигна 7,5% през април.

Шефът на ЕЦБ призна, че кризата, възникнала на фона на пандемията от Covid-19 и военната инвазия на Русия в Украйна, е донесла много по-голям шок за еврозоната, отколкото за другите големи икономики, като е “разкрила основните слабости в институционалната архитектура на съюза”.

Лагард също така подчерта, че “ангажиментът и гъвкавостта” на ЕЦБ позволяват на Европа “да реагира ефективно”. Тя продължи да описва тези два фактора като ключове в борбата с нарастващата инфлация в еврозоната и изрази увереността си, че инфлацията може да бъде “насочена в средносрочен план към целевото ниво от 2%”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук