„Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас.“ Това заяви министърът на финансите Кристиан Линднер след среща в София с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Сред темите на разговора бяха икономическата и фискална конюнктура в страната ни, Планът за възстановяване и устойчивост и провеждане на свързаните с него реформи, възможностите за задълбочаване на двустранните отношения и актуални въпроси от международния и европейски дневен ред, свързани последиците и предизвикателствата, предизвикани от руската инвазия в Украйна, предаде БТА.

„Обсъдихме усилията на България да се присъедини към еврозоната и подкрепата на нашите германски колеги“, сподели Асен Василев.

Обсъждахме и споразумението между България Германия за подпомагане развитието на двете администрации, особено на тези, свързани с обществените поръчки. Не на последно място говорихме, че агенцията за борба с прането на пари и европейската прокуратура трябва да имат засилени правомощия и да са базирани в държава, която е силна в тази област, каквато е Германия, заяви Василев.

„От гледна точка на България много ценим подкрепата на нашите германски колеги, както в двустранната област, така и в Съвета на ЕС и в другите европейски институции, където работим съвместно по няколко теми. Едната е за общо закупуване на енергоизточници, по-точно природен газ, както и за общ европейски отговор на потенциалната криза, свързана с храните и зърното,“ каза още министър Василев.

„Благодаря за изключително конструктивния обмен на информация между двете стани. Ние се срещаме в Брюксел, където обменяме опит на двустранно ниво, каза Кристиан Линднер. По време на нашите срещи обсъждаме общите стратегически цели и перспективи. Това е във взаимна изгода и за двете страни. Оценяваме усилията на България и като партньори я подкрепяме. Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас. Изключително впечатляващо е нивото на държавния дълг на България. Ние можем само да се учим от българския опит за Плана за възстановяване и устойчивост,“ заяви германският министър.

„Работим за общ отговор на агресивната война, която се води срещу Украйна. Ние водим тази борба заедно, включително и с европейските партньори. Имаме подкрепата на България и за санкциите, добави германският министър. Вземаме и общи мерки за защита от инфлацията и за енергийна и финансова сигурност,“ каза още Линднер.

Двамата министри обявиха, че ще се засили сътрудничеството на ниво митнически служители между двете страни. Ще се създадат общи екипи за работа на границата на България с Турция. В наш общ интерес е да защитим европейската граница, добавиха Линднер и Василев.

„Впечатлен съм от модернизацията на държавната администрация и от подготовката за включване на България в еврозоната. Подкрепяме българското правителство в усилията му за борба с корупцията и страната винаги ще може да разчита на нас в тази посока,“ добави германският министър.

„Заедно с немските колеги мислим да направим контрола на границата с Турция максимално сигурен,“ посочи отново Василев.

Запитан как ще осигурим доставките на природен газ, той посочи, че има сформирана работна група по проблема. Обследвана е инфраструктурата и се работи по общ договор между Гърция, Румъния, България и потенциално Украйна за доставка и пренос на десет милиарда куб. метра природен газ, каза Василев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here