fbpx
More

  Кристалина Георгиева с тревожно предупреждение за кибератаки срещу валутните резерви и цифровите пари

  Тя говори на семинара "Революция на дигиталните пари", като част от програмата на годишните срещи на МВФ и Световната банка

  Дигитализирането като възможност и риск. Така управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи засилващия се процес на дигитализация по отношение на финансовите ресурси. “Що се отнася до възможностите, ще разполагаме с валути, използвани за международен обмен, които се движат много по-бързо и позволяват много по-различно управление на капиталовите потоци по начин, който се надяваме, че е полезен за световната икономика”, заявява Георгиева. Според нея обаче рисковете са акцент, върху който също трябва да се обърне внимание. “Възможни са кибератаки срещу валутните резерви. В редица държави със слаби институции наблюдаваме заместване на валути в големи мащаби. Знаем, че всяка пета страна, спадаща към слабите икономики с институционални проблеми 50% от сметките на титулярите са в чуждестранна валута. Това заместване на валутите може да се ускори и страните да загубят контрол върху паричната си политика”, обяснява Георгиева.  

  Тя обърна сериозно внимание на потенциала на цифровите валути и сподели, че МВФ разглежда този казус в три посоки – валутна цифровизация в рамките на Централната банка, частно емитирани стабилни монети (M PESA), които набират потенциал в Кения и криптоактиви. “Не сме сигурни, че криптоактивите можем да определим като пари в класическия смисъл. Те могат да бъдат използвани като пари, но знаете, че можете да направите това и с тази писалка. Криптоактивите са по-скоро възможност за инвестиция”, допълни тя.  

  Георгиева е категорична, че технологиите отварят големи възможности за развитие на “дигиталните пари” и тяхното използване по различни направления. Тя обаче намекна, че по света все още има места, където хората нямат достатъчно добър интернет и дори електричество, което изключва възможността да бъдат част от този нов паричен свят, поради цифровото разделение. “Различните цифрови пари изискват различен приоритет, за да функционират. Нужна ни е оперативна съвместимост, без която ще стигнем до фрагментиране на глобалната икономика и на нашия свят. Трябва да регулираме този тип пари. Нужна ни е и проследимост – как да защитим неприкосновеността на личния живот и в същото време да не позволим на престъпните дейности да процъфтяват на гърба на цифровите пари”, казва Георгиева.  

  В рамките на лекцията си Кристалина Георгиева обърна внимание на факта, че е израсла в комунистическо общество и това я кара да мисли как да направи света по-приобщаващ, демократичен и в същото време противопоставящ се на криминалните практики по линия на цифровите пари.