fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 01:10

Кристалина Георгиева: 2023 г. може да се окаже още по-трудна

Управляващият директор на МВФ не изключва световна рецесия

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) днес заяви, че перспективите пред световната икономика “значително са се влошили” от април насам и тя не може да изключи възможна световна рецесия през следващата година, като се имат предвид повишените рискове, предаде Ройтерс.

“2022 г. ще бъде трудна, но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна”, добави ръководителят на финансовата институция. “Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г.” 

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред Ройтерс, че през следващите седмици фондът ще понижи прогнозата си за 2022 г. за глобалния икономически растеж, която засега е 3,6% , за трети път тази година, като добави, че икономистите на МВФ все още финализират новите числа.

Според Георгиева забавянето на икономическия растеж може да се окаже „неизбежна цена” предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност.

Очаква се МВФ да публикува актуализираната си прогноза за 2022 г. и 2023 г. в края на юли, след като намали прогнозата си с близо цял процент през април. Световната икономика се разшири с 6,1 % през 2021 г., предава БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img