fbpx
More

  Красиво изваяна статуя призовава към тишина в сърцето на Ню Йорк

  24-метровата женска глава е наречена от своя автор "Душата на водата"

  24-метрова статуя се издига величествено от едната страна на река Хъдсън. Тя изобразява глава на жена, а пръстът й е нежно допрян до устните, сякаш иска да каже нещо с мълчанието си. Докато на другия бряг Манхатън е улисан в своята безспирна забързаност, неговата глъчка звучи като далечно ехо, което постепенно утихва в звуците на Хъдсън. Статуята призовава към тишина, за да се чуят преминаващите води.

  Jersey City art installation appears to tell NYC to quiet down

  “Когато водата се движи, тя издава специален звук, много специален. Моята творба казва “запазете тишина” и слушайте дълбокия й звук, с който ни говори”, започва поетично разказа си създателят на статуята Жом Пленса.

  Снежнобялата глава се намира само на 6 километра от друг знаков монумент за “Голямата ябълка” – “Статуята на свободата”. Докато женската глава спокойно стои до водите на нюйоркската река, Ройтерс нарича действителността на другия бряг “гора от високи сгради”. Но Пленса не изпраща послание за мълчание към тях.

  “С много от творбите си моля хората, които ги наблюдават да затворят очи и да погледнат дълбоко в себе си, защото ние човеците разполагаме с изключителни стойности и красота дълбоко в нас”, обяснява авторът.

  Jersey City art installation appears to tell NYC to quiet down

  Пленса нарича творбата си “Душата на водата”. Между нея и предишни негови произведения има нещо много общо – голяма част от тях са със затворени очи – послание за интровертността, от която всички ние се нуждаем понякога. “Душата на водата” вече предизвиква реакцията на минувачите, част, от които предлагат свои собствени интерпретации на смисъла, който скулпторът влага в снежнобялата женска глава. Самият Пленса от опит признава, че ще е необходимо време, докато статуята бъде напълно възприета от гражданите на Ню Йорк. Без значение на това обаче, тя ще запази своето видимо и тихо присъствие, разпалвайки въображението на всички онези, които все още чуват Ню Йорк повече, отколкото Хъдсън.