28.11.2022 | понеделник | 04:11

Красимира Филипова: Служебното правителство изисква промени в Прокуратурата, а не ЕК

Публикувано:

Сподели поста:

Служебното правителство, а не Европейската комисия, изисква промени в Прокуратурата. Това заяви зам.-главният прокурор Красимира Филипова, която представи позицията на институцията, свързана с Плана за възстановяване и устойчивост. На представянето на мотивите не присъства главният прокурор Иван Гешев.

Според нея реформирането на прокуратурата и мерките за по-голяма отчетност на главния прокурор нямат общо със стабилността и социално-икономическото възстановяване на България. Европейските институции не ги изискват в Плана за възстановяване, но служебното правителство ги е записало, с цел да ги използва за натиск върху държавното обвинение, коментира тя.

В нея се посочва още, че ръководството на Прокуратурата на Република България категорично се противопоставя на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор.

Зам.-главният прокурор коментира, че политици се опитват да „внушават, че развитието и просперитета на българската държава зависят от личността на главния прокурор. Вместо да се търсят решения на реални проблеми, вниманието на обществото се фокусира върху главния прокурор. Целта е манипулиране на общественото мнение, с цел отстраняване на главния прокурор и овладяване на прокуратурата, смята тя.

„Твърди се, че България ще загуби милиарди евро заради липса на отчетност на главния прокурор. Както и че се изискват мерки в тази насока. Европейските институции не могат да поставят изисквания за конкретни мерки. Несъстоятелни са внушенията за изключителната необходимост за реформи в Прокуратурата и в частност за отчетността на главния прокурор. Подобни мерки няма как да стоят в основата на социалното и икономическо развитие на България и няма как да бъдат поставени от европейските институции“, каза Филипова.

Тя посочи, че част от мерките вече са налични в законодателството, а други противоречат на Конституцията и са формулирани по начин, който ще доведе до невъзможност за изпълнение в близко бъдеще. По този начин липсата, забавянето или намаляването на парите от Европа ще се обясняват с прокуратурата и ще се превърнат в повод за натиск, смята Филипова.

„Прокуратурата няма да позволи да се използва като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт“, подчерта зам.-главният прокурор.

Тя напомни, че само в условията на взаимодействие между трите вида власти е възможно постигането на върховенството на правото и реализирането на приоритетите на българската държава.

Позицията на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена на Европейската комисия, на Европейския парламент, на посолствата на държавите – членки на Европейския съюз, на посолствата на САЩ и на Обединено кралство, се посочва още в документа.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...