5.12.2022 | понеделник | 20:34

Красимир Вълчев: Най-вероятно е да очакваме балотаж между Радев и проф. Герджиков

Публикувано:

Сподели поста:

Красимир Вълчев е роден на 9 юни 1975 г. в София, но е израснал в Стара Загора и Гълъбово. Завършил е „Икономика и финанси“ в Икономическия университет във Варна. Той е член на ПП ГЕРБ. Доскоро той беше депутат в 46-ия парламент. Преди това беше министър на образованието и науката. Вълчев беше назначен на поста през 2017 г. От 2009 до началото на 2017 г.

Красимир Вълчев е главен секретар в Министерството на образованието и науката. Занимавал се е с управлението на администрацията и всички политики, особено в областта на образованието – предучилищното, училищното, висшето, разработване на програми, нормативни актове, политики. Сред основните двигатели е в разработването на рейтинговата система на висшите училища.

Най-голямата част от професионалния му живот е минала в Министерството на финансите. Там е бил 7 години и половина, като основно е работил по изготвянето и изпълнението на държавния бюджет. Работил е и в Министерството на външните работи като финансист.

Снимка: Личен архив

Намираме се в навечерието на предизборната кампания. Каква очаквате да бъде тя?

Тази предизборна кампания няма да се различава много от предходходните, освен по това, че ще бъде под знака на няколко кризи, които създаде служебното правителство. На първо място – политическата криза. Хората вече са уморени да гласуват. Неспособността на партиите на протеста да сформират управление в страната, отказът на президента Радев да бъде медиатор на политическия процес доведоха до безпрецедентна криза. Нещо повече – президентът Радев направи така, чрез интригантска политика, че да няма правителство и да продължи управлението на служебното правителство. В тази ситуация на дестабилизация се задълбочи разделението в обществото. Алтернативата на ГЕРБ – партиите на протеста, президентът Радев, в последните години инвестираха в омраза, разделение на обществото, радикализиране на електоратите си. Сега се вижда, че когато трябва да управляват – не могат. Не могат дори правителство да сформират, не могат да се справят с нито една криза, не могат да избягат от омразата, която посяха. Заложници са на собствените си електорати и това е една от основните причини. Ние днес да нямаме парламент, който да приема важни закони, да имаме усещане за социално-икономическа, политическа нестабилност, да нямаме редовно правителство…

Докато политическата криза не бъде разрешена, по  пътя на възстановяването на диалога, нито една от съпътстващите множество кризи няма да намери своето решение. Основен фактор за разрешаването на тази криза са парламентарните и президентските избори.

През последните години настоящият президент Радев изпълняваше функцията на основен генератор на напрежение в обществото. Вярвам, че ако бъде избран подкрепеният от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, ще има коренно различен облик на президентската институция и тя ще се върне към основната й функция – да е място за водене на диалог и изграждане на национално съгласие по значими за страната въпроси. В този смисъл първата крачка за излизане от политическата криза е рестартиране на президентската институция и избор на нов президент. Втората стъпка е създаване на ясно парламентарно мнозинство, което да излъчи ефективно антикризисно управление. ГЕРБ може да направи тези стъпки, готови сме да загърбим тясно партийните интереси и да водим конструктивен диалог с нашите опоненти. Проблемът е, че те не могат да излязат извън „Анти ГЕРБ реториката“. Ако не говорят срещу ГЕРБ, нищо друго не могат да говорят. В разгара си е и здравна криза. Правителството се оказа неспособно да се справи с плана за ваксинация и не изпълнява собствения си противоепидемичен план. Социално-икономическите мерки не работят. Грантовите помощи се трансформираха в кредити. Не по-малко проблемна е и ценовата криза. През следващите месеци цените ще продължават да се увеличават. Увеличените цени на енергоносителите и суровините тепърва ще се отразяват на крайните цени. Това може да доведе до фалити на редица бизнеси, води до стопиране на икономически проекти, води до реално намаляване на доходите на всички заети. Въпреки, че през лятото предупредихме правителството на Янев, то не предприе мерки за актуализация на бюджета. Направи предизборна актуализация в угода на президента и партиите, които го подкрепят, а не каквато трябваше да има.

Каква трябваше да бъде актуализацията?

Актуализацията трябваше да бъде за компенсиране на инфлацията. От една страна правителството събира допълнителни приходи, инфлационни, наготово. Това не са приходи от повишена събираемост. С математически модел лесно може да се види, че събираемостта е намаляла. Приходите са намалели като процент и това е заради отпушената контрабанда и концесионираните митници. Хвали се правителството, че е събрало приходи, но от друга страна тези приходи са допълнителни разходи на домакинства, на бюджетните организации, намалена покупателна способност на доходите, които се увеличават. Само за училищата и детските градини ние ще имаме 65 млн. лв. разходи над планираните за горива, енергия, храна на децата и на учениците. И тези разходи не са компенсирани. Това означава 65 млн. лева по-малко за системата на предучилищното и училищно образование, за възнаграждения, за развитие, модернизация.

И пенсиите за януари 2022 г. не са калкулирани в актуализацията?

Ако беше направена някаква компенсация, тя беше единствено и само за пенсионерите. През януари, ние ще имаме реално и номинално намаление на пенсиите. Необходимо ни е колкото се може по-бързо отговорно правителство, което да направи бюджет, така че да отчете всички баланси, бюджетен баланс между сектори, който да компенсира инфлацията. Сегашното правителство показа, че е непригодно, че не може да се справя с кризи, че е нереактивно. Символ на тази му неспособност е кораба „Вера Су“. Както и служебният премиер, който каза, че първите три дни водели интензивни разговори и наблюдавали ситуацията. Това е нещо, което може да прави един гражданин, но не и отговорни институции. Стана ясно покрай тази криза, че това правителство няма международен авторитет, то не може да получи навреме помощ от чужбина. В резултат на това се създадоха предпоставки за екокатастрофа, рибарството и туризма са заплашени в района.

Очертава се и инфраструктруна криза. Министерството на регионалното развитие и благоустройството спря плащанията по договори за текущ ремонт и поддръжка на пътища. Това означава по-лоши пътища. В желанието си да навредят на ГЕРБ спряха строителството на АМ Хемус – проектът с най-висок потенциал за развитие, не само на Северна България и на България въобще. Само от строежа на магистралата очакваме ръст на БВП с 4% за страната и над 6% за Северна България. Инвестицията с най-висока възвръщаемост е АМ Хемус. Жалко е, че в желанието си да навредят на ГЕРБ наказват целия български народ и най-вече жителите на Северна България. Тепърва ще се види, че имаме проблеми и със зимното почистване. Спряха се спешните ремонти на опасните язовири, нещо което виждаме при наводнения. Всичко това е заплаха за живота и здраввето на хората.

На този  фон дойде обвинение от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова, че по времето на ГЕРБ са подписани договори, които не са обезпечени финансово. Става дума точно за текущ ремонт и поддръжка. Вярно ли е това твърдение?

Договорите, които се сключват, имат условност за възлагането. Голяма част от средствата са платени, но другата част трябва да бъдат разплатени от МРРБ. Отделно от това имаха възможност да заложат допълнителни средства в актуализацията на бюджета. Нещо, което не го направиха. Всяко едно управление е изправено пред трудни ситуации, но когато има отговорност, винаги успява да намери решение. Ние успявахме да направим така, че във всички публични системи да се случват нещата. Ако някой от министрите не си вършеше работата, министър-председателят реагираше и  много често и го сменяваше. И по този начин беше налице отговорност. Сега виждаме пълна безотговорност, пълна неспособност да се справят с проблемите.

Тепърва ще осъзнаваме ефектите на забавения План за възстановяване и устойчивост. Изключително забавяне, при условие че ГЕРБ го остави готов. ГЕРБ водеше успешни преговори за приемането на Плана, но само заради това, че беше в самия край на мандата му политическата коректност предполагаше, той да бъде оставен за разглеждане на следващо правителство. В бюджета са заложени приходи за тази година от този План, които няма да бъдат получени, което ще означава по-голям дефицит. Изключени бяха проектите за улично осветление, „Напоителни системи“. Промененият проект за саниране на практика го прави безсмислен, тъй като изискването за съфинансиране означава, че в една многофамилна сграда, в която средно живеят по 80 души, много вероятно е един да не иска или да няма възможност и това сме го виждали, това сме го пробвали.

Тепърва ще разберем последиците от неправилното решение за „Марица Изток“, което е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. Служебното правителство избра най-лошият вариант – изграждането на парогазова централа, което на практика означава заличаването на комплекса като минно добивен, въпреки че са налице алтернативи и тези алтернативи са до 2040 г. с хибридни горивни технологии, прилагане и съхранение на въглероден двуокис, да се запази комплексът като произвеждащ енергия и от въглища при тройно намаление на емисиите, като дотогава започне инвестирането в крайните технологии, които ще заменят комплекса след 2040 г. Това, което ни предлага служебното правителство, е да се направи една инвестиция, която ще може да се ползва до 2030 г. Тя няма да си осигури необходимата рентабилност и да бъдат освободени около 10 000 души, заети в комплекса.

Отделно от това, предложението застрашава енергийната ни сигурност и енергийния баланс. Българската енергийна система не може без „Марица Изток“. Особено през зимните месеци, когато е студено, когато не грее слънце и няма енергия от възобновяеми енергийни източници. Когато в студените страни също е студено и токът е на висока цена. Толкова много теми, които показват неспосоността на това правителство да се справи с кризата.

Оптимист ли сте, че след изборите ситуацията ще се промени или отново ще имаме временен парламент?

Не съм оптимист. За съжаление нашите опоненти заложиха на омразата, повярваха, че с манипулации, негативно говорене могат да подменят всичко, което се е случило, и могат единствено и само с думи да правят, дори и с лъжи, политика. Както се видя, това е възможно само за кратко. Може да лъжеш един човек дълго време, може да излъжеш всички хора веднъж, но не може да ги лъжеш постоянно.

Още по-непригодни и още по-несъстоятелни се оказаха в моралните си претенции. Претенциите да бъдат братство на почтените, да раздават сертификати и индулгенции за почтеност. Видя се, че срещу нас имаме хора, които явно разбират от данъчни измами, хора, съзнателно подаващи декларации с невярно съдържание за гражданството си, хора, които търгуват с постове, собственици на офшорки…

Много залагат на това, че Радев ще бъде преизбран. Какъв би бил развоят, ако Радев наистина има втори мандат?

Ако това е волята на мнозинството от избирателите, то отговороността за по-нататъшното справяне с кризите, най-вече политическата криза, ще остане основно на Радев. До момента той показва тотална несъстоятелност и нашите опасения са, че всички тези кризи, които изброих, ще се задълбочат.

В една парламентарна Република президентът знаем, че има повече представителни функции, отговорност към армията и представяне пред света?

Настоящият президент в България е символ на разединение. Той обедини под юмрука си партии. От друга страна, той обедини под юмрука си партиите на протеста и БСП. Той трябваше да бъде медиаторът в политическия диалог за съставянето на правителство. Той самият не искаше, направи така, че да не бъде създадено, за да продължи да управлява със служебното си правителство – без парламент, без коректив. В Конституциите на много страни няма такова нещо като служебно правителство. Защото в този му вид еднолично управление със служебно правителство е опасно. Вече президентът може да направи така, че партиите да си говорят и да се обединят, но не и президентът Радев.

Снимка: Личен архив

Как се спряхте на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков, който ГЕРБ подкрепи, и защо избрахте това да е човек от академичните среди?

Проф. Герджиков е безспорен авторитет. Избиран два пъти за ректор, избран за председател на Съвета на ректорите. В работата си е показал, че може да обединява, може да работи и с опонентите си. Така че може да бъде връзка между хора от различни общности, различни поколения. Политическата ситуация в момента, историческият момент, изисква такъв тип човек, човек, който да гради политиките на мира, човек, който да способства за преодоляването на политическата криза, чрез разговори. Настоящият президент Радев е войнстващ, воюваща натура. За съжаление това поведение в момента руши обществото и създава кризи. Един такъв президент може да бъде силен само в противоборство и затова той насърчава разделение. Един такъв президент никога не може да бъде държавник и лидер на нацията. Това не е бойно поле. Затова неговата слава ще е ефимерна като на уличен побойник.

Какъв трябва да бъде президентът ни?

Президентът трябва да бъде обединител. Нещо повече – проф. Герджиков може да бъде и будител, освен обединител. Човек, който ще провокира най-важния разговор, ако бъде президент. Разговорът за общите ни цели като хора, които живеят в една държава, в едно общество. Това, което някои наричат национален идеал. Три-четири неща около, които можем да се обединим. Като казвам будител, едно от тях трябва да бъде образованието. Само ако заложим на развитие, базирано на образованието, ще имаме ускорено социално-икономическо и духовно развитие. Само тогава можем да живеем в по-добро и по-хармонично общество. Образованието ни прави не просто по-богати, то ни прави по-щастливи, прави така, че да има повече добри хора около нас. Ние трябва да заложим на образованието, трябва да проведем докрай разговори като върховенство на закона, което често ограничаваме до съдебна реформа. Мястото на България е в Европейския съюз и в света. Всичко това може да го направи един по-мъдър, по-широко скроен човек, който стои над дребните боричкания, над собственото си его за повече политическа власт и проф. Герджиков е показал, че е такъв. Има умения да изразява мнение, да убеждава, да последва, да постига целите си като убеждава и намира съгласие, а не като воюва.

Очаквате ли да се стигне до балотаж и между кои ще е той?

Да, най-вероятно политическото разделение в момента, което имаме и немалкият брой кандидати, ще доведат до балотаж. Най-вероятно е да очакваме балотаж между Радев и Герджиков.

Сгреши ли в политиките си ГЕРБ и какво не успя да постигне?

Няма как 12 години да не сме допуснали много грешки. Аз като министър всеки ден вземах средно 50 или 100 решения. Със сигурност една част от тях са били грешни, със сигурност не са ни стигнали времето, силите, енергията, ресурсите да реализираме част от добрите си намерения, които сме имали в държавното управление. Ако сравняваме ГЕРБ с едно идеалистично държавно управление, то ние наистина може да намерим много грешки. Проблемът в реалния свят, в който живеем, че малко са идеалните неща. Проблемът е, че алтернативата на ГЕРБ е далеч по-несъстоятелна, далеч по-безотговорна, разрушителна и антисъзидателна.

Кое отчитате като голяма грешка заради, която някак „палачинката“ се обърна?

Не знам доколко се е обърнала, тъй като все пак продължаваме, според всички социологически проучвания, да сме основна политическа сила. С времето избирателите намаляха, намаля подкрепата за ГЕРБ, но това е законът на политическото изхабяване. Може би това, че не сме успели да покажем, че някои неща не могат единствено и само да се решат от правителството на ГЕРБ или от парламентарното мнозинство, откъдето идва усещането за несправедливост.

И вижте какъв парадокс – ГЕРБ е първа политическа сила, но никой не иска да работи с партията. Защо?

Да, защото нашите опоненти не успяха да се противопоставят на ГЕРБ или да се конкурират с ГЕРБ с положителни послания, градивни политики. Заложиха на „Анти ГЕРБ реторика“, на радикализирането на електоратите си. Голяма част от комуникацията минава през социалните мрежи. Там заради алгоритмите на тези мрежи много често сме в балони и не може да излезем от собствените си балони, които са формирани основно от сходно мислещи хора. Тези алгоритми, които не насърчават плурализма, по-скоро хомогенизират мненията ни да чуваме предимно себеподобни. Сега не могат да излязат и от балоните си, думите си. Станаха заложници на думите си, не могат да излязат от балоните си нашите опоненти, след като са говорили толкова дълго срещу ГЕРБ, това е причината днес да не искат ГЕРБ. Лидерите им не могат да проявят политическо лидерство, така че да убедят избирателите си в името на страната, че трябва да се състави правителство.  Както видяме те не могат нормален разговор да проведат. Една част от тях само са обиждали в последните 20 г. от телевизионния екран. Другите са говорили основно негативно, няма я положителната нагласа, която изисква сформирането на една парламентарна коалиция и държавното управление.

Ние видяхме, че т.нар. партии на протеста обърнаха политиката в шоу. Превърнаха ли парламента в площад?

Само това могат. Те показаха, че само това могат. Като свърши това представление, започва друго. Не могат нищо друго.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...