Красимир Ангелов иска “проветряване” на програмните схеми на БНТ

Той постави под въпрос съществуването на БНТ 3

0
138
Снимка: NewsONE

„БНТ се нуждае от проветряване. На всеки три години трябва да се преглеждат програмните схеми, трябва да се преглеждат концепциите на отделните предавания. Това в БНТ отдавна не е вършено“, каза Красимир Ангелов пред Съвета за електронни медии (СЕМ) в третия етап от конкурса за генерален директор на БНТ.

По думите му в обществената телевизия трябва да се направи цялостен одит от Сметната палата. „Големият проблем е липсата на финансиране, което много обясняват с изтичането на средства или с недостатъчно ефективното ръководене на бюджета. Вие сами знаете, че уж управлението е прозрачно, но не всички данни са изложени“, каза той, цитиран от БТА.

Ангелов коментира и начина на финансиране на БНТ. „В България обществените медии се финансират за излъчването на линейна програма, но не и за присъствието им в дигитална среда. И това, което се прави, е в голяма степен на базата на ентусиазъм на хората, които работят“, каза той, като допълни, че е необходима промяна в законодателството.

„Всички мечтаем това да бъде една константа, която да е процент от брутния вътрешен продукт или от данъчните приходи. Знаем, че има съображения от страна на Европейския съюз и повечето от страните в ЕС използват един фонд, в който се събират вноски на принципа на данъчните отчисления. Тоест, това си е вид данък, който се акумулира там“, каза Ангелов.

Според него сред предизвикателствата пред телевизията в момента са технологичните промени. „В момента тенденциите в световен мащаб и в Европа са за отлив на аудитория от линейните телевизии. И все по-голямо търсене на тяхната продукция на дигитални платформи. Това е пътят реално и на обществените медии в България. Без присъствие в дигиталната среда ние сме обречени постепенно на затихване, на изчезване“, коментира Ангелов. Той каза още, че БНТ е загубила облика си на безпристрастна и обективна медия. „Или по-скоро се появиха съмнения за това, за разлика от БНР. Мисля, че много важна задача на националната телевизия е да върне доверието на аудиторията в себе си“, каза още Ангелов.

По думите му трябва да бъде преосмислен каналът БНТ3, „защото 80 процента чужда продукция, 10 процента – външна не е добре за канал на Българската национална телевизия“. „Трябва да се преосмисли доколко изпълнява обществената функция продукцията, която се излъчва“, каза Ангелов. Той допълни, че няма решение на този проблем, но е необходим анализ „дали е необходим този канал“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here