fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:43:04
петък | 27.05.2022 | 03:43:04
17.8 C
София

Банковите преводи ще пристигат за час

Не се очаква поскъпване на услугата, но крайното решение е на банките

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Край на дългото чакане на паричните преводи през банките у нас. Вече всички преводи, които физическите лица и фирмите извършват помежду си ще достигат до получателите си в рамките на един час, съобщават от БНБ. Засега плащанията към бюджета са изключени от нововъведението.

Към този момент разплащанията през системата БИСЕРА6 се извършват три пъти дневно, като в зависимост от това кога са наредени, средствата могат да достигнат до получателя и на следващия ден.

Промяната става възможна благодарение на това, че т.нар. платежни нареждания ще се обработват 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината. Не се очаква поскъпване на услугата, но крайната решение остава на банките.

Върху разработването на по-бързата услуга се работи от 2020 г. Проектът предвижда извършване на миграция на текущо изпълняваните през БИСЕРА6 клиентски преводи в левове към кредитни преводи, които ще се извършват съгласно бизнес и техническите изисквания за кредитни преводи в Единната зона за плащания в евро (SEPA), съобщава bTV.

Планът обхваща всички клиентски кредитни преводи в левове, с изключение на преводите от и към бюджета – промени, които се очаква да бъдат извършени на следващ етап. В обхвата на проекта попадат кредитните преводи между бизнес организации, между физически лица, преводите за заплати, наредени от работодатели в полза на техните служители (т. нар. “масови” плащания) и др.

Изпълнението на кредитни преводи в левове по SEPA стандарт ще се извършва при прилагане на широко разпространения в Европа сетълмент модел, с използване на специална сметка в централната банка за предварително осигуряване на средства от банките за извършване на плащания.

Клиентските кредитни преводи в левове ще бъдат изпращани в общ файл (пакет) от банката на наредителя към системата БИСЕРА6. На практика в един файл могат да се групират множество индивидуални плащания, всяко от които с размер под 100 хил. лв., като общата стойност на плащанията в пакета може да надхвърли 100 хил. лв.

Индивидуални плащания на стойност над 100 хил. лева ще продължат да се изпълняват, както и досега, чрез системата за брутен сетълмент в реално време RINGS, оперирана от Българската народна банка. Времето за изпълнение на такъв кредитен превод остава в рамките на един час.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук