fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:14:55
петък | 20.05.2022 | 07:14:55
5.7 C
София

КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ при покупката на тестове за учениците

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Данни за корупционни престъпления е установила проверката на КПКОНПИ в Министерството на здравеопазването, а материалите са изпратени на прокуратурата, съобщиха от Комисията.

Антикорупционната комисия е завършила проверката на проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците.

Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването, съобщават от КПКОНПИ.

От комисията припомнят, че проверката е започнала на 9 декември миналата година от служители на дирекция “Противодействие на корупцията” по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители.

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и от началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Тогава Димитър Петров заяви, че е оповестил за четири проблема с поръчките на тестовете за училищата пред Антикорупционната комисия, а от Министерството на здравеопазването приветстваха проверката.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук