fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:37:28
неделя | 29.05.2022 | 01:37:28
16.8 C
София

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век

Това смята силистренската етнографка Донка Съботинова

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече век, смята силистренската етнографка Донка Съботинова. Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 и 1920 г., предаде БТА.

Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове – в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак. Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша, където се прави от XVII век.

 В своята книга „На една земя, под едно небе” Донка Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми. Изследвани са 39 населени места – близо една четвърт от всички селища в Силистренско. Според Съботинова българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни празници.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук