fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 17:52

КЗП започва денонощни проверки за продажбата на райски газ

Според вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова има два проблема - чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От Комисията за защита на потребителите започват денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове, както и онлайн за продажбата на райски газ. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.

“Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери”, коментира тя.

Според нея трябва да се вземат решителни и бързи мерки.

“Имаме два проблема – чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос”, посочи Нинова.

Само преди ден спешни мерки срещу свободната употреба на балони с диазотен оксид, известен като райски газ от деца и тийнейджъри, поиска омбудсманът Диана Ковачева.

За проблема са сезирани здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова и председателите на здравната комисия в парламента и на Комисията за защита на потребителите по повод множество жалби от родители и граждански организации.

Срещу употребата на балони с т.нар. райски газ, “които се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична”, омбудсманът препоръча законодателни промени, които да ограничават тяхното разпространение и продажба, както и широка информационна кампания, с участието на образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img