fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:43:07
сряда | 25.05.2022 | 00:43:07
18.2 C
София

Корнелия Нинова: Предлагаме 100 млн. лв. в подкрепа на българските производители на плодове и зеленчуци

Голямата ни цел е да защитим родното производство, каза министърът на икономиката

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Дойдохме в Първенец, не само за да чуем на място търговците, но и да помогнем за решаване на проблемите им. От години отстояваме политика в защита на родното производство. На фона на ръста на цените и кризата – трябва да мислим в перспектива. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на посещението си в зеленчуковата борса в с. Първенец.

Тя коментира, че миналата година подкрепата за производителите е била близо 29 млн., а до този момент е 53 млн. лв. Нейното предложение е в актуализацията на бюджета да се включат допълнително 100 млн. лв. Производителите основно се оплакват от високите цени на тока и от скъпите торове. Министър Нинова заяви, че обмисля да внесе предложение и за държавна помощ по отношение на торовете.

Друг проблем, който очерта е помощ за регистрация на производителите чрез екипи и специалисти, защото без нужната регистрация, е невъзможно ползването на държавна подкрепа. 

По думите й искането на производителите да бъде замразена цената на газа, такава, каквато е в момента по договора с „Газпром”, а разликата от поскъпването да се поеме от държавата – е разумно. Около това мнение са се обединили различни сектори – икономика, индустрия и земеделие.  “Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им с оскъпява стоката и да не бъде неконкурентоспособна. Реална мярка би била и нулево ДДС върху плодовете и зеленчуците”, подчерта тя.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук