„В понеделник Кирил Петков ще внесе оставката на целия Министерски  съвет. Такава е конституционната процедура и после следва връчване на мандат на „Продължаваме промяната“. Само българското Народно събрание може да променя закони. Нищо не може да направи служебния кабинет без работещо Народно събрание. Тези закони, ще останат на трупчета за есента или когато има нов кабинет и няма да бъдат приети. Тоест парите по Плана за възстановяване няма да дойдат. Това също е другата голяма заплаха за дългосрочната перспектива за България. Затова ние сме против предсрочни избори и да се направи опит сега в този парламент да се състави отново кабинет. Бихме искали с първия мандат това да се случи. Не очакваме нищо за 3-я мандат, президента Радев решава“, завърши тя.

Това заяви вицепремиерът, министър  на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на bTV и допълни, че ако мандатоносителят ги покани на разговори за общо  управление, социалистите ще свикат своя Национален съвет, който да вземе решение.

„По-важно е по същество да се подходи – първо държавните въпроси, партийните на второ място. По-важно е на такъв Национален съвет да се обсъди проект за коалиционно споразумение, тоест за какво ще се събираме с ПП и чак след това ще говорим персонално“, каза още Нинова.

По думите й вотът на недоверие е минал математически, но смислово повечето български граждани са се убедили, че мотивите за икономическа и финансова политика са били абсолютно несъстоятелни.

„Защото България е финансово стабилна, защото резерва е над 9 млрд., при изискуем минимум от закона 4.5 млрд. Защото дълга намалява от 33 на 30. Имаме икономически растеж за първото тримесечие въпреки всички кризи от 4%, ръст на износа от 14, ръст на потреблението от 5. Макроикономическите и финансовите показатели са добри за България и в такъв момент да се иска вот на недоверие точно по такива политики е несъстоятелно. И мисля, че ние оборихме тези аргументи в зала достатъчно убедително“, коментира вицепремиерът и изрази съмнение, че по всяка вероятност истинските причини са били други.

Тя припомни, че в обръщението си към парламента и отчитайки макроикономическата и финансова стабилност е признала, че имаме 2 проблема. „Трябва да си го кажем, и ние като правителство, и цялото общество. Това са цените и доходите на хората, бедността и неравенствата. И точно сега, когато това правителство внесе актуализацията на бюджета, с която се опитваме да подпомогнем и хората, и бизнеса – ни се поиска вот на недоверие“, добави председателят на Българската социалистическа партия.

„Признаваме, голям проблем са цените и доходите. Ето нашето предложение как да ви подкрепим. Преизчисление на пенсиите, данъчни облекчения за млади семейства с деца, ваучерите за храна на работниците се увеличават от 1.0 на 1.2 млрд. Подкрепа за бизнеса – изземване свръхпечалбите на енергийните дружества за подкрепа на икономиката. Признали сме проблема, предлагаме решение – те свалят правителството“, заяви Нинова.

Вицепремиерът на икономиката определи помощта за бизнеса като помощ за работни места и изрази удовлетворение от това, че работодателските организации са приели мерките след проведени разговори. „Подкрепата за тока, която още от януари се предложи, и която надявам се сега да мине актуализацията на бюджета, за да се продължи, доведе именно до този ръст на икономиката с 4.1%“, добави Нинова и призна, че една от грешките на кабинета е била в това, че не са дали достатъчно предсказуемост и предвидимост.

„Самите ние не знаехме как се движат цените и какво ще стане от войната. Те искаха дългосрочна предвидимост, а ние им решавахме проблема месец за месец. Ние проблемите на икономиката ги решихме, помогнахме за бизнеса. Но не им дадохме спокойствието, за да могат да си планират дългосрочно производството“, каза още министър Нинова за проблемите, които стоят пред България.

Корнелия Нинова определи Македония като изкуствено вдигната тема. „Сигурно повече от месец се говореше как Кирил Петков еднолично взима решения и ще предаде националния интерес. Не е това причината за разпада на коалицията. Пари и интереси са причината. Едни 3 млрд. за пътища, може би интереси да не се прекратяват едни съществуващи обществени поръчки. Да не се спира потока към фирми, които досега обслужват различни министерства и агенции. Бяха засегнати статуквото и досегашното разположение на тези лобистки интереси. Мисля, че се обединиха, за да свалят правителството и началото на промяната“, категорична бе тя за причините довели до разпад на управляващата коалиция.

„Аз мислих, че ще изкараме по-дълго, защото имахме добро правителствено споразумение. Имахме съгласие по важни политики и вярвах, че ще го направим. Ето закрихме специализираните съд и прокуратура, предстои ни реформа в КПКОНПИ, смяна на ръководството на КПКОНПИ. Уви, двама от партньорите не се разбраха“, добави вицепремиерът.

„Ние сме удовлетворени от работата на това правителство, макар и за кратко. Безплатните детски градини стават чрез промени в закона. Онзи ден взехме семействата, които не могат да си дадат децата на градина, защото няма места, да получат обезщетения. Увеличението на минималната работна заплата, на майчинството, на обезщетението на втората година за гледане на дете, на ваучери, парите за спортни площадки за деца, промените в пенсионната реформа. Всичко това става в резултат промяна на закони“, заяви Нинова по отношение на свършеното от кабинета и подчерта, че социалистите са били социалният стълб и гарант в него, като в приетия бюджет 1/3 или 20 млрд. от всички разходи в държавата са били за социални придобивки, а с текущата актуализация се предвиждат още 2 млрд. лева за тази цел.

„Не само законите за правосъдната реформа бяха обсъждани трудно и аз търся причината в липсата на координация. В детайли познавам и в детайли изнесох и изживях битката с колекторските фирми. Февруари месец сме изработили Закона за колекторските фирми в Министерство на икономиката. 4 милиарда лева се въртят в тези обороти, хората ги изтормозват по села и градове, за да им вземат последните левчета. От февруари месец закона е готов. Сега сме края на юни, тепърва днес ми донесоха да подпиша поправките за второ четене. Разчитам това като лоша координация по процеса на взимане на решения. Въпреки че конкретно за колекторските фирми не изключвам и друга намеса, тъй като този закон 3 пъти тръгва и не стига до край. Естествено е, че 4 милиарда лева ще се съпротивляват“, категорична бе тя за някои от причините довели до забавяне на определени реформи.

Корнелия Нинова каза, че не вярва и на 1 дума от това, което Борисов говори.

 „5 години сме му яли попарата. Гледаме действията. Неговата парламентарна група втори ден блокира държавата. Казвам държавата, защото блокира кворума в Народното събрание“, допълни тя за поведението на ГЕРБ. Какво показват последиците от вота? Мина, падна правителството. Следствието – хаос и липса на алтернатива. Те не могат да предложат председател на парламента, а защо тогава свалиха Никола Минчев като нямат алтернатива? Политическа криза и шокиращата безотговорност“, заяви вицепремиерът по отношение на поведението на новото мнозинство и последствията от вота на недоверие.

Вицепремиерът не е оптимист по отношение актуализацията на бюджета и изрази тревога за наближаващите тежки есен и зима.

 „Ще оставим хората на гладно, ще изправим държавата пред кризи, защото до преди малко поисках справка от парламента и имаше внесени над 130 предложения между двете четения. Това е тотално разбъркване“, добави Нинова последствията от безотговорното поведение на новата коалиция на хаоса.

„Една от атаките към нас беше, че не сме загрижени за цените и инфлацията. Предложихме таван на цените и ни скочиха, а вчера ни атакуваха защо са високи цените. Вторият начин е да намалим данъците. Предстои да се приеме намаляване на акциза, намаляване на ДДС и премахване на акциз на горива. Това също зависи от парламента, който трябва да го реши“, категорична бе тя и добави, че от действията на коалицията на хаоса е блокиран и Закона за енергетиката, чиято основна цел е изземването на свръхпечалбите на енергийните дружества и тяхното преразпределение към фирмите, за да се избегне фалит и увеличена безработица.

По отношение на законодателните промени, които са необходими за Плана за възстановяване и устойчивост Корнелия Нинова заяви:

„Тези 22 и повече съпътстващи други са около 50 закона, което е готовата законодателна рамка. Към този момент не сме ги внесли, но и при тези плаващи  мнозинства не съм оптимист, че това ще се случи.“

„Новата коалиция на хаоса и на блокажа не влиза в парламента и не се движи нищо. Внесена е промяна в Закона за обществените поръчки с нова методика, в която се отчита инфлацията. И общини и всичко е блокирано, а те не влизат в парламента, нямат кворум 2 дена“, коментира председателят на БСП за действията на новата четворна коалиция.

В заключение Корнелия Нинова заяви, че ще бъде голям проблем разпускането на парламента и назначаването на служебен кабинет.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here