Корнелия Нинова: НС на БСП одобри управленската програма

Очакваме мандатоносителят да гарантира най-малко 121 депутати, заяви още тя

0
76

Ако се стигне до кабинет, Националният съвет на БСП потвърди, четиримата досегашни министри и вицепремиерското място със същите колеги министри. Това обяви председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова след заседанието на висшия орган на партията.

“Очакваме мандатоносителят “Продължаваме Промяната” (ПП) да проведе разговорите за подкрепа на правителство и да гарантира най-малко 121 депутати. Ако те не осигурят тази подкрепа, няма да бъде внесен кабинет”, посочи Нинова.

Ако такава подкрепа бъде осигурена, Националният съвет реши: първо, одобрява програмата на правителство, която на 6 юни изработихме заедно с партньорите от ПП и “Демократична България”, каза лидерът на БСП.

“Ние сме удовлетворени от тази програма най-вече заради силния социално-икономически пакет. Удовлетворени сме от факта, че в програмата намери място наше предложение да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация с оглед българския национален интерес”, отбеляза Нинова.

Корнелия Нинова съобщи, че Националният съвет е препоръчал да предложат на коалиционните партньори един по-стегнат ред на взимане на решения в коалицията. Това да става чрез специалния секретариат към коалиционния съвет, но и с ангажимент ключови решения от национална сигурност, външна политика, национален интерес на България да се вземат само след предварително съгласуване на политическо ниво в коалиционния съвет, посочи тя.

“Националният съвет реши, ако ни бъде връчен третият мандат, да положим всички усилия да водим преговори за съставяне на редовен кабинет”, съобщи още лидерът на БСП.

На въпрос как трябва да бъдат разпределени министерствата, които досега бяха на “Има такъв народ”, Нинова каза, че това зависи от разговорите, които се водят от ПП.