fbpx
More

  Корнелия Нинова: Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията не са верни

  По думите й ЕК е потвърдила правилността на антикризисния план

  „Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни. Отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества и компенсиране с тях на индустрията, е спасителна мярка за икономиката и работните места“. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след като ЕК обяви препоръките си към България в областта на икономиката.

  По думите й днес Европейската комисия е потвърдила правилността на икономическата и социалната политика на България и антикризисния план. 

  Тя припомни, че в същото време Международният валутен фонд е препоръчал да се даде подкрепа за най-бедните и уязвими групи. У нас това са пенсионерите, децата, младите семейства и работещите бедни. „И в този смисъл социалната политика на българското правителство е абсолютно адекватна на ситуацията. Увеличението на пенсиите с 20%, данъчни облекчения за работещи родители от 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две, увеличение на ваучерите за работници от 1 млрд. лв. на 1 млрд. 200 млн. лв. са ориентирани с грижа за най-уязвимите“, каза Корнелия Нинова.

  И ЕК, и МВФ потвърждават, че това са работещите мерки, заключи тя.