27.01.2023 | петък | 00:25

Корнелия Нинова: Има шанс в третия мандат на разума

Публикувано:

Сподели поста:

За БСП най-важни са образование, наука и култура, здравеопазване и социална политика

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“

Уважаеми дами и господа, народни представители,

Скъпи български граждани,

Нека да ни е честита новата 2023-а година. Дано да донесе мир, здраве, сигурност и спокойствие в българските семейства. Да даде стабилност и на държавата. Но за да се случат тези неща, много зависи и от нас – хората в тази зала днес.

За нас от “БСП за България“ има шест важни неща, в които ще вложим много усилия да се случат.

Първо – да гарантираме политическа стабилност, чрез съставяне на редовно правителство. Очевидно всички гледаме вече към третия мандат и там е последният шанс за това. Ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции. Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност.

Второ – нека това да е стъпка към стабилизирането на парламентарната република. За пореден път обръщаме внимание от трибуната – парламентарната република е в опасност. Имаме пълзяща и овладяваща държавата еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията. Ние сме за парламентарната демокрация и докрай ще се борим за тази форма на управление.

Трето – ще се спра конкретно на приоритетните за нас сектори и на конкретните закони, които смятаме, че този парламент трябва да приеме, колкото и да е дълъг животът му. Постоянното внушение за политическа нестабилност и за невъзможност на политиците и партиите да направят правителство, създава усещане, че ние тук не трябва да вършим нищо – просто да чакаме безропотно края на парламента и да отиваме на избори. Не – ние не смятаме така. Каквото и когато и да се случи, с правителство или без, ние трябва да свършим определена работа.

За нас най-важни са – образование, наука и култура, здравеопазване, социална политика, която да е ангажирана с инфлация, цени, неравенства, бедност и с акцент млади хора – деца, майчинство и семейства. За да има средства за тази политика, трябва да има работеща икономика. Ще очертая приоритетите на “БСП за България“, които не са само думи – това, което сега ще кажа са вече закони, които стоят на бюрата на народните представители.

Първо, образованието, крайно време е да наблегнем на качеството на образованието и на учебниците. На тяхното съдържание и връзката им с икономиката, и да преосмислим принципа, че парите следват ученика. Доказа се, че той не работи за образовани деца. 1% от БВП да се инвестира в култура.

Второ, здравеопазването, здравно осигурените хора да не доплащат като отидат в болници. Не може цял живот да си плащал осигуровките, и когато отидеш да искат да доплащаш за всичко. А здравно неосигурените да бъдат гарантирани от държавата с един минимум пакет от медицински услуги. Да минимизираме и премахнем търговията в здравеопазването.

Социална политика – с акцент върху деца, млади хора и майчинство. Подкрепа на държавата за раждането на всяко дете, безплатни лекарства и учебници за деца, детско здравеопазване, майчинството да е колкото минималната заплата, младите хора до 26 г. да бъдат освободени от данъци.

Социална политика за работещи и активни хора – минимална заплата 50% от средната, подобряване на условията на труд, обективиране в закона на дистанционната работа, която се наложи в последните години.

Уважаеми народни представители,

Крайно време е, втора година, си говорим за понятието “енергийна бедност“. Само говорим. Крайно време е да го решим кое е то и да гарантираме подкрепа на тези семейства. Кризата ще свърши, няма да има нужда от тази подкрепа, докато вие умувате що е то енергийно бедно семейство.

И разбира се, грижа за пенсионерите – нашата битка за преизчисляване на пенсиите остава постоянна.

За да се свърши всичко това, трябва да има развита икономика. Затова подкрепата на държавата за българската икономика трябва да продължи и да приемем усилено законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Но ние забелязваме нещо в последните седмици – зад фасадата План за възстановяване и устойчивост започват да се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с изискванията на Европейската комисия, на Европейския съюз, на Плана, който сме подписали. Една типична за българския парламентаризъм ситуация. Изведнъж се оказа, че има множество закони, които нямат нищо общо с Плана, но са много спешни – защото обслужват частни интереси. Да си го кажем и да се опитаме да сложим край на лобизма в българския парламент.

На четвърто място Ви обръщаме внимание върху един въпрос, който не само заради приближаващите местни избори, а е принципен и нерешен до днес – отношението към местната власт. Отношението държавна-местна власт. Ние настояваме да се реши въпросът с финансирането на общините, чрез оставане на част от данъците при тях. В момента общините, общинските болници, общинските детски градини плащат с 20% по-скъп газ отколкото бизнесът. Причината – не могат да си възстановяват ДДС. Дотам ли го докарахме, тях да натоварваме с по-високи цени отколкото всички останали?

Пето – съдебна реформа. Толкова години се нищи тази съдебна реформа, такава дъвка е години наред, като ластик се разпъва навсякъде – ами да вземем да я направим най-накрая и да се приключи и с този въпрос. Обръщам ви внимание, че докато ние спорим какво да е съдебната реформа, как да се направи, народът се вълнува от ежедневни, тежки престъпления, които остават ненаказани и засилват чувството за несправедливост. За пореден път се обръщам към ГЕРБ и г-н Чолаков – в правна комисия стоят законите на БСП от месеци, които са: дрогирани и пияни шофьори, които убиват хора по пътищата да не се измъкват с условни присъди; каналджии, които ежедневно прекарват мигранти през страната и ги намираме из цяла България да не се измъкват с административни глоби за нарушение. Внесли сме предложение без условни присъди, тежки наказания, включително затвор, отнемане на превозните средства и имуществото на такива хора. Не сте ли потресени от поредното битово престъпление – деца убиха възрастен човек вчера. Битовата престъпност е нерешен от години проблем, докато всички ние тук умуваме на едро що е то съдебна реформа, народът ежедневно страда. От посегателство върху собствеността и живота му, без те да бъдат наказани.

Шесто, външна политика, трябва да положим всички максимални усилия, на всички институции, България да стане член от шенгенското пространство. Тази незаслужено обидна позиция към България да не бъдем приемани в Шенген трябва да бъде коригирана с общите усилия на всички. Трябва да покажем, че България го е заслужила, че българският народ заслужава да пътува свободно, българските фирми заслужават да търгуват свободно.

Препотвърждавам позицията на “БСП за България“ по отношение на войната в Украйна. България да се въздържа от намеса там, да не предоставя оръжия и да не приема украински войски на българска територия.

По отношение на Еврозоната – много внимателно да се прецени кога и при какви условия влизаме – с всички рискове и всички позитиви. Но тогава, когато няма рискове за българската икономика, за българските семейства, за българските доходи и за обедняването на българския народ. Бързането на всяка цена от 1-ви януари 2024 г. не е най-доброто решение.

Тази сесия може да върне разума, да даде стабилност и перспектива за България. Може да улесни живота на българските граждани и да гарантираме националното достойнство на България на международната сцена. Или може да задълбочи кризите и да тласне страната в още по-голяма безпътица. Кое от двете ще се случи зависи от нас тук. Ние избираме първото.

На добър час и с разум!

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...