fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:28:46
събота | 28.05.2022 | 01:28:46
21.1 C
София

Корнелия Нинова и металурзите обсъдиха възможности за държавна подкрепа

Металурзите изразиха опасения, че в момента браншът работи под капацитета си спрямо нормалното европейско ниво

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с представители на металургичната индустрия, за да обсъдят належащите проблеми пред сектора и възможностите за държавна подкрепа. На срещата присъстваха представители на Българска асоциация на металургичната индустрия, СФ „Металици“ към КНСБ и НФ „Металургия“ към КТ „Подкрепа“. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Металурзите изразиха опасения, че в момента браншът работи под капацитета си спрямо нормалното европейско ниво. Ако тази тенденция продължи, това ще доведе до фалити. Според тях намесата на държавата е належаща, за да може да възстановят не само нивата на производство преди Ковид кризата, но и да увеличат работните места, които в условията на пандемията е трябвало да намалят драстично.

 По думите им регулирането на пазара чрез съответните квоти, ограничаване вноса от трети страни и износа на скрап, е начинът България да има силна стоманодобивна индустрия, която напълно да задоволи нуждите на вътрешния пазар.

Министър Нинова създаде екип с представители на Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, който да разработи механизъм за подкрепа на енергоинтензивните индустрии.

„Европейската комисия даде такава възможност на държавите членки и България трябва да я оползотвори в интерес на икономиката си“, заяви Нинова.

Тя пое ангажимент в най-скоро време да инициира среща с търговци на скрап в България, както и да потърси механизми за подпомагане на държавни предприятия в тази посока, с което да се подсили и кръговата икономика.

„Имате пълната ми подкрепа. За мен е важно националното производство да увеличи капацитета си и да намерим правилните мерки за регулиране на вътрешния пазар“, заяви Нинова.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук