fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:08:10
петък | 20.05.2022 | 01:08:10
11.3 C
София

Корнелия Нинова е готова с проект на Закон за събиране на вземанията

Въвежда се изискване колекторските фирми да имат 500 000 лв капитал

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че е изготвен изцяло нов закон за събиране на вземанията. Това стана ясно по време на среща с организации в защита на потребителите, които настояват отдавна за обсъждане на темата.

С новия закон се забранява прехвърлнето на задълженията от един кредитор на друг, без преди това потребителят да е писмено уведомен. Освен това хората вече ще могат да оспорват вземанията, като това ще доведе до автоматично спиране на търсенето на задълженията от страна на кредтора.

Забраняват се телефонни обаждания през нощта между 20 часа вечерта и 7 часа сутринта, както и в почивните дни, и уведомяване на роднини и познати за възникналите задължения.

Министърът на икономиката съобщи още, че ще има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията и изтъкна, че досега такъв не е имало. Регистърът ще се води в министерството от Комисията за защита на потребителите.

Ще има изисквания към фирмите, които се занимават с тази дейност за 500 000 лева капитал. В предмета на дейността им трябва да е вписано, че ще се занимават с тази дейност, а членовете на управителните органи на такива компании не трябва да са осъждани, и срещу тях не трябва да има наказателни преследвания за престъпления от общ характер.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук