fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 23:21

Корнелия Нинова: До дни ще обявим компенсаторни механизми за подкрепа на бизнеса

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че до дни ще обяви компенсаторни механизми за подкрепа на бизнеса заради въведения мораториум, който тя лично подкрепя. Целта е фирмите да бъдат подкрепени и да им се осигури предсказуемост за бъдещето.

“В резултат на кризите – здравната и енергийна криза има една непредвидимост в бъдещите събития, която кара българските фирми да се чувстват несигурни и нестабилни. Искаме да им осигурим сигурност и набелязахме няколко мерки, които трябва да предприемем веднага”, заяви тя.

Нинова коментира, че е необходимо мерките за подпомагане на  българските фирми, които са засегнати от COVID кризата, да продължат и след 1 януари, като такива помощи да има и през декември.

„Повечето мерки като 60/40 и 80/20 са до края на декември. Ще внесем предложение тези мерки да продължат и догодина“, обяви Нинова.

Министърът добави, че ще покани бизнеса заедно да работят по изготвянето на бюджетната рамка за 2022 г., както и че оттук насетне срещите й с бизнеса ще станат редовни и чести.

Корнелия Нинова заяви, че се ангажира и с това да работи за намаляване и освобождаване на бизнеса от административната тежест и бюрокрацията.

“Внесени са близо 200 предложения от работодателите и икономическото министерство започва да работи по тях”, каза тя.

Ще се работи и за обвързването на образованието с икономиката, осигуряването на квалифицирана работна ръка и облекчаване на условията за финансиране на малките, средните и малките предприятия чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Васил Велев от АИКБ заяви, че по време на срещата са обсъдили цената на тока, компенсиране на потребителите и други въпроси.

“Очакванията са за подобни цени и през януари. Те растат непредсказуемо и са в пъти по-високи от очакваните, и от тези които бяха миналата година. Ние очакваме яснота за декември и януари”, каза той.

Велев предложи да има долен праг на компенсиране от 150 лв.

“Това би била цената за всички, ако има регулиран пазар днес. Ние не смятаме, че трябва да има таван на компенсациите, тъй като цените са непредсказуеми”, призова председателят на Асоциацията.

Министър Нинова коментира още, че работодателските организации у нас осигуряват над 82% от наетите работни места в България.

“Те осигуряват 86% от брутната добавена стойност и над 50% от износа на страната. Това е гръбнакът на икономиката и нейна най-съществена част. За да има средства за всички останали политики е необходима работеща икономика”, допълни тя.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img