fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:28:32
петък | 20.05.2022 | 01:28:32
11.3 C
София

Конституционният съд гледа питането дали правосъдният министър може да иска оставката на Гешев

Вносителят проф. Янаки Стоилов няма да участва в решаването на делото

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Конституционният съд се събира днес, за да гледа питането на конституционния съдия проф. Янаки Стоилов дали министърът на правосъдието може да иска отстраняването на тримата големи в съдебната система- главният прокурор, както  и председателите на ВКС и ВАС. През юни 2021 година Стоилов, в качеството си на служебен министър на правосъдието, предложи на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор.

Преди три месеца съветът отказа да прекрати мандата на Иван Гешев с мотива, че правосъдният министър няма такива правомощия.  

След отказа на ВСС проф. Янаки Стоилов, който междувременно беше избран за конституционен съдия,  заяви, че ще обжалва решението на Висшия съдебен съвет пред ВАС.  

В сайта на Конституционния съд е качено съобщение, че въпросът на проф. Янаки Стоилов ще бъде разгледан, но е възможно днес да не бъде взето окончателно решение.

По-рано бившият правосъден министър в служебното правителство Иван Демерджиев коментира пред bTV, че вече има над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев за забавяне на производства, укриване на важни документи и използване на служебно влияние.

Според Демерджиев част от сигналите са разгледани и предадени за проверка в Министерството на правосъдието.  Очаква съвсем скоро резултатите от нея да бъдат представени на обществеността.

По повод оставката на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров Демерджиев коментира, че в нея е трябвало да посочи мотивите си, които до този момент остават неясни. Остава загадка и какво имущество е отнела тази комисия и какви разноски са платени по загубените дела, каза още Демерджиев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук