8.12.2022 | четвъртък | 01:51

Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър остават стабилни

Публикувано:

Сподели поста:

Актовете, които бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков е издал като част от правителството на Стефан Янев, остават валидни, независимо от решението на Конституционния съд. Това обяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в ефира на NOVA. Тя обясни, че съществува правна възможност срещу тях да бъде подета офанзива един по един, но не и да отпаднат автоматично.

„Народните представители на ГЕРБ са сезирали съда за указа на президента, но не са поискали да се произнесе по отношение на актовете. В този смисъл, като проследих и коментарите на колегите, всички сме единодушни, че актовете са стабилни“, заяви тя.

Ако се стигне до обжалване на актовете, то следващите стъпки са две – всеки акт за премине през индивидуална преценка за легитимността си и второ – възможна е хипотеза, при която настоящият икономически министър да се наложи да ги преподпише.

„Казано на жаргон – могат да се санират част от актовете, които продължават да имат действие”, каза доц. Киселова.

Конституционалистът определи решението на някои партии да атакуват всички актове на Петков от май до септември като пресилени и кампанийни, дни преди изборите.

Припомняме, че Конституционният съд обяви указа на президента, с който назначава за служебен икономически министър Кирил Петков като противоречащ с основния закон. Решението отприщи поредица от политически коментари, а Петков обяви, че поема пълна отговорност за действията си.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС