fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:09:46
четвъртък | 26.05.2022 | 20:09:46
26.8 C
София

Константинова: Поисках оставките на ръководството в „Български пощи“(ВИДЕО)

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Вицепремиера Калина Константинова е поискала  оставката на цялото ръководство на „Български пощи“. По думите ѝ дружеството е  водено към фалит, а натрупаните проблеми са били неглижирани по време на управлението на ГЕРБ. Вицепремиерът заяви, че в момента се подготвя в управлението на „Български пощи“ да влезе „млад, но много опитен“ екип. Тя заяви, че те ще седнат на ръководните места временно до провеждането на конкурс.

„Утре ще стане ясно кои ще влязат в новото ръководство, временно. Млад екип с богат опит в големи предприятия с международен опит и опит в управлението на много хора.“, обясни тя.

По думите ѝ дружеството разполага с 6 пъти по-голяма клонова мрежа от лидера в този пазар, но отчете, че държавното дружество не направи доставки от „врата на врата“, както и не работи с големи електронни магазини за доставка. Константинова отрече това има нещо общо с фирмата на транспортния министър Николай Събев, след като журналист поиска да коментира как така дружеството му е в подем, назначава нови хора и работи с извънредно работно време. Според Константинова подобни твърдения, че работят в негова ползва са  „нелепи“.

От ДАНС обявиха, че от БП са ги уведомили за  хакерската атака на 16 април , но от Агенцията по сигурността са знаели десет часа по-рано. Те предложили помощ, но такава им била отказана.

„Трябва да вземат компютрите, да се докарат в София, да се преинсталира софтуера и да се закарат по места“, обясни ИТ експертът и съветник в кабинета на ресорния вицепремиер Васил Величков.

От брифинга стана ясно още, че ударът е направен с т.нар. Ранзъмуеър, който бил типичен за действие на руските хакери. Откуп за данните обаче не е бил искан. Атаката е извършена от чужбина, като е хакнат сървъра на „Български пощи“ в София.

Част от данните от архива няма да могат да бъдат възстановени. На въпрос кои точно, не беше даден конкретен отговор. Няма и никаква яснота дали не са изтекли лични данни, въпреки че от ДАНС заявиха, че няма следи за такива.

„Няма индикации да са изтекли лични данни, но това не означава, че няма такова изтичане“, обяви председателят на ДАНС Пламен Тончев.

По думите му на този етап няма електронни следи за това, не е искан и откуп за това. Не са се появили и в „тъмната мрежа“.

Той заяви, че има данни за хакерски атаки и към други държавни системи, които обаче са били неуспешни „и в никакъв случай не биха достигнали подобен мащаб като този при „Български пощи“, коментира още Пламен Тончев.

На въпрос с какви мерки и антивирусни програми ще се работи занапред, след като Държавния департамент на САЩ категорично заяви, че Касперски не е сигурен, от екипа на Константинова пратиха журналистите при министъра на електронното управление.  

Към момента с „Български пощи“ не могат да се изпращат пратки в страната, както и да се плащат сметки, тъй като за услугата  трябва да се преинсталира  софтуера на държавната компания.

- Реклама -spot_imgspot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук