fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:09:07
петък | 20.05.2022 | 00:09:07
11.3 C
София

Конгрес решава за оставката на Нинова като лидер на БСП

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Заседание на 50-ия конгрес на БСП ще се проведе в зала 1 на НДК. То бе свикано от Националния съвет на партията през ноември миналата година и се очаква на него да присъстват над 900 делегати от цялата страна.

Дневният ред на заседанието предвижда политически доклад на Националния съвет за парламентарните и президентските избори през 2021 и идейно-програмното и организационно състояние на партията и определяне на мерки за развитие.

Друга точка от дневния ред предвижда констатиране прекратяването на правомощията на председателя на БСП.

Делегатите ще разгледат и решение за стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

Това е второто заседание на 50-ия конгрес на партията. Първото се проведе през октомври 2020 г. На него бяха избрани членовете на Националния съвет на партията и на Общопартийната контролна комисия.

До свикването на Конгреса се стигна след поредица от изборни загуби на БСП, като на последния парламентарен вот на 14 ноември левицата остана четвърта политическа сила, изпреварена от ДПС.

Два дни след изборите, в изявление пред медиите, Корнелия Нинова определи резултата като “катастрофален”, пое цялата отговорност и подаде оставка, която следва да бъде констатирана от Конгреса.

Месец по-късно БСП влезе в управлението като част от четворна коалиция, а Корнелия Нинова стана вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в новото правителство с премиер Кирил Петков.

Ако Конгресът констатира оставката на Нинова, следва да се насрочи вътрешнопартиен избор на председател и да се определи заместник-председател, който да изпълнява функциите на председател до тогава.

Корнелия Нинова вече обяви, че вероятно отново ще се кандидатира за председател на БСП.

До момента единственият друг претендент за поста е депутатът от левицата Крум Зарков.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук