28.11.2022 | понеделник | 03:52

Концесионерът на летище „София“ обещава да ускори модернизацията (ВИДЕО)

Публикувано:

Сподели поста:

Концесионерът на летище „София“ е поел ангажимент за ускоряване на инвестициите за инфраструктурна модернизация. Това съобщиха от министерството на транспорта в четвъртък, след като новият министър Николай Събев е поискал „СОФ Кънект“ да препланира програмата си и да изтегли на по-ранен етап финансовите си ангажименти в договора за стопанисване на аерогарата.

В разпратеното до медиите съобщение се казва, че целта е летище „София“ да предлага по-високо ниво на обслужване от мюнхенското летище. Министърът споделил впечатленията си от организацията на германското летище и нулевото ниво на напрежение сред потока от пътници там.

В разговор с представители на концесионера Събев е уверил, че държавата възнамерява да изпълни коректно всичките си ангажименти и очаква подобна нагласа от другата страна.

„Нямам предубеждения, нито подозрения. Държа на добрите професионални взаимоотношения, но ще защитавам обществения интерес докрай“, заявил Събев.

Концесионерът публикува анимирано видео с някои от инфраструктурните приоритети на консорциума относно Летище „София“

Той настоял търговската зона на летището да бъде обновена и
преструктурирана в най-скоро време , съгласно световните стандарти.

„Искаме пътниците да получават „преживяване“, когато пристигат и напускат страната ни, а не просто добро обслужване. Твърде дълго на българското общество му бе обещавана качествена услуга, търпението е изчерпано. Очакваме от Вас резултати“, обърнал се той към шефа на дружеството Хесус Кабайеро.

Той на своя страна уверил министъра, че догодина се планира инвестиция от 4 млн. евро конкретно за търговските площи.

Екипът на министерството е поел ангажимент за съдействие за постигането на общите цели, като обещал работната група да се събира толкова често, колкото е нужно, за да има безопасно, ефективно и представително летище. Председател на групата ще бъде ресорният заместник-министър г-н Владимир Върбанов.

Кабайеро уверил, че ще работи за превръщането на летището в регионален център и съобщил, че се работи по откриването на 100 нови дестинации, включително презокеански, и че вече има разработен агресивен маркетингов план.

Малко по-късно концесионерът съобщи, че столичното летище от март 2022 г. ще се почиства от германската фирма Sasse Aviation Services GMBH. Договорът обхваща поддържането на хигиената на двата терминала.

Компанията е с 45-годишен опит, като отговаря за хигиената на единственото петзвездно летище в Европа – Мюнхен и още 11 европейски летища, включително тези в Хамбург, Лондон (Лутън и Гетуик), Дюселдорф, Кьолн, Единбург и други.

Специализирани датчици, роботи и софтуер ще контролират чистотата, ще се използват и иновативни технологии за почистване с машини. Интелигентни системи ще следят за количествата необходими хигиенни материали и броя пътници, което ще позволи значително по-ефективно управление на процесите.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...