fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:25:16
петък | 20.05.2022 | 07:25:16
5.7 C
София

Компенсацията за неприето дете в детска градина вече е 370 лева (ВИДЕО)

От тази възможност са се възползвали едва 820 семейства в София, а в Пловдив - само 7

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Компенсацията за неприето дете в детска градина е 370 лева от 1 април. Това обяви в предаването “Попитай журналиста” с Владимир Христовски, в ефира на NewsONE, директорът на Дирекция “Образование” на Столичната община Мария Минчева. От тази възможност са се възползвали едва 820 семейства в София, а в Пловдив – само 7. Тя коментира и причините, които водят до това години наред близо 10 000 деца да остават извън системата. Според Минчева сегашните компенсации са временно решение, а не окончателно.

Ванина Кирова от Националната мрежа за децата акцентира на факта, че ниският брой на кандидатствалите за компенсации се дължи на факта, че има изисквания, които затрудняват достъпа. Едно от изискванията е родител да не отказва предложено място, независимо къде се намира, което води до абсурда родители да пътуват по 20 км. в посока, за да заведат детето си в градина.

Стана ясно още, че са необходими промени в Наредбата, която сега изисква дадена детска градина да има басейн, за да бъде лицензирана. В изискванията има и още абсурди, които спъват бързото решаване на кризата с недостига на места. Според Кирова това ще даде възможност броят на чакащите бързо и своевременно да намалее. От думите на Минчева пък се разбра, че Общината полага усилия да осигури грижа за децата на бежанците, но извън системата на детските градини. И двете бяха категорични, че децата не трябва да се делят по етнос, както и че трябва да се търсят решения за осигуряване на място за всяко дете, защото от това зависи бъдещето и сигурността на едно семейство. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук