fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 12:20

Комисията по култура прие квотите за българска музика по БНТ и БНР

Предложението, свързано с промяна в Закона за радиото и телевизията, беше прието на първо четене с 10 гласа за и двама въздържали се

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Комисията по културата и медиите към Народното събрание подкрепи на днешното си заседание по-високите квоти за българска музика в ефира на обществените медии БНТ и БНР. 

Предложението, свързано с промяна в Закона за радиото и телевизията, беше прието на първо четене с 10 гласа “за” и двама “въздържали се”.

Какво предвиждат промените?

Най-малко 50 на сто от общото годишно време, предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от политематичните програми на националния обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори, се казва в законопроекта, внесен от народни представители на партия “Възраждане”.

Предвижда се най-малко 60 на сто от общото годишно време в часовия диапазон между 6:00 и 20:00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори, пише БТА.

Най-малко 50 на сто от общото годишно време в часовия диапазон между 20.00 и 06.00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.

Най-малко 10 на сто от тези произведения не трябва да са излъчени по националните обществени доставчици на радиоуслуги преди повече от 5 години, се предвижда в законопроекта.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img