fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:08

Комисия в НС гледа за второ четене платения отпуск за бащите

Който иска да ползва отпуска, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Парламентарната комисия по социална политика ще обсъжда на второ четене проекта за промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат два месеца платен отпуск за бащите до навършване на 8-годишна възраст на детето.

Отпускът може да се ползва наведнъж или на части. Промените бяха приети на първо четене в  пленарната зала преди седмица. Предвижда се текстовете да влязат в сила от 1 август.

Вносител на проекта е Министерският съвет, а основната цел е подобряване на възможностите за съвместяване на трудовите и семейните задължения.

Срокът за предложения между първо и второ четене беше три работни дни и изтече на 25-и юли. Такива предложения не постъпиха от нито една парламентарна група.

Приетите на първо четене текстове на проекта предвиждат бащите и осиновителите да имат право на новия вид отпуск от два месеца, ако не са ползвали прехвърлен от майката или осиновителката отпуск за отглеждане на дете.

Който иска да ползва отпуска, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително. По време на отпуска ще се получава обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

С изменение в Закона за здравното осигуряване се урежда и здравното осигуряване на лицата, ползващи този вид отпуск, като вноската е за сметка на работодателя.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here