fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:23

Кое не е така?

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Приемаме, че е донякъде весело, за да не бъде съвсем пък тъжно.
Мандатът отива при “Демократична България”. Те преговарят първо с “Продължаваме Промяната”. Преговорите са успешни, няма причина ПП да откажат на Демократичната България, след като Демократична България точно преди седмица-две се е съгласила с предложенията и вижданията на “Продължаваме Промяната”. След това “Демократична България” преговаря с БСП – и там същото. Няма никаква причина БСП да откаже подкрепата на едно правителство с мандата на “Демократична България”, след като само преди
седмица-две се е съгласила с една обща, макар и временна програма за управление. И оттук нататък почва веселието. Христо Иванов отива на преговори със Слави Трифонов и
обкръжение (Йорданов, Балабанов, Митева). И получава подкрепата им. Тези хора, разбира се, са шашкъни, но все пак са човешки същества и няма начин някъде дълбоко, много дълбоко в себе си, доколкото могат да бъдат дълбоки едни политически, обществени, пък и човешки плитчини, съзнателно или несъзнателно да не си дават сметка каква шашкъния са направили с разтурването на коалиционното управление. Та ето – подкрепата на предложеното от Демократична България”” коалиционно прaвителство им дава възможност да позамажат Шашкънията. Или злодеянието си, защото това си е и злодеяние. И не само да ги замажат – да ги превърнат в блестящ политически ход. В политически свръхпилотаж.

Снимка: NewsOne

Защото ИТН няма ще поставят и условието си “сине ква нон” – без Кирил и Асен. И без Рашков. А също така с трима техни министри (ако мине). Ако не мине – с един-двама само. Като според възможната уговорка някои от тези министри ще трябва да получат примерно три милиарда за министерството си. Ако мине. Ако не минe – два милиарда. Е, може и един в краен случай. Но и да мине, и да не мине Слави Трифонов вече ще бъде възприеман като политически гений, като човек, който твърдо отстоява вижданията си и в края на краищата, след неизброими препятствия, затруднения, мъки и усилия, постига своето. В името на България, разбира се. Виват Слави, слава на Трифонов.
И вече няма да има никакво съмнение, че ИТН ще влезе в следващото Народно събрание. С набъбнало доверие. Към седем процента най-малко. И “Демократична България” ще поспечели мъничко откъм доверие. Пък може и не само мъничко. Примерно едно два-три процента може да притури. Защото в сравнение с всичките, изблици, обиди, закани и клетви, които си размениха всякакви политици и политички, водачите на “Демократична България” ще заизглежат уравнновесени, умерени и въобще заслужаващи доверие люде. Като си върнат и част от онези избиратели и гласове, които отидоха при ПП “Продължаваме Промяната”.

Снимка: NewsONE

Между другото в “Демократична България” така и не направиха един наистина задълбочен разбор, за да осмислят защо техни избиратели гласуваха за Кирил и Асен. А пък обяснение има – хората от “Продължаваме промяната” предложиха това, което “Демократична България” не предложи – виждане за бъдещето, положителна нагласа, предприемчивост, смели ходове, готовност за нововъведения – политически и стопански. Макар понякога точно тези предимства да са изглеждали за доста българи като пресилени, плашещи, неуместни и чудати – оттук и обвиненията в аматьорщина – професионалистите не се усмихват, гледат намръщено и строго под товара на отговорностите си и най-вече – налагат присъствието си с водаческо (каквото и да означава това), а не с приятелско поведение. Но това между другото. И ето ти го новото коалиционно правителство с мандата на Демократична България. Програмно, експертно, или както там ще го нарекат. Пак между другото, след съставянето му всички онези, които напуснаха Слави Трифонов и неговия народ, дето все още го има, ще изглеждат като пълни балъци, нещастници и загубеняци. Няма значение, България е над
всичко (тук може да притурим националните интереси, интересите на народа, общото благо и всички ония изтъркани изрази, които политиците бълват, когато няма какво да кажат). Българя е над всичко, Трифонов е някъде наоколо, остава да се разбере дали Борисов е над Трифонов, под Трифонов, или около Трифонов. Или до него.
Защото нищо чудно, не след тези избори, които идват, а след
следващите, които също скоро ще дойдат, Борисов и Трифонов да се конущисат най-после, негли достлука им се разтури не заради три милиарда, както стана при Петков и Василев, а заради градинка някаква си и хотелче едно.

Снимка: NewsOne

И ще зауправлява, значи, новото временно-експертно- програмно правителство на ДБ, ИТН, БСП, и ПП в братски сговор, съзвучие, мир и разбирателство, защото това го изискват, разбира се, националните интереси, интересите на България, общото благо, благото на народа и благото на нацията. И законите, които трябва да се приемат, за да дойдат пари от Европа. Кое не е така. Пък Борисов може междувременно, докато те поуправляват, да им отпусне двама – трима депутати, защото е щедър и великодушен. Може дори пет-шест да им отпусне. А може и да не им отпусне. Зависи как ще се държат. Защото той ще изчаква, ще обикаля, ще преценява, ще дебне, ще разобличава, ще поучава, ще обвинява и ако не на тези избори, които идват, то на следващите, които никак не са далеч, пак ще си управлява.
Борба срещу корупцията, правова държава, Гешев е позор мафията вън…Ко? Ко рече? Това пък какво беше…
А иначе можем да си мечтаем и да си представяме. Една силна партия, или коалиция, която да съчетае предимствата на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” – опит, улегналост, точна преценка, установени и утвърдени ценности, към които да се прибавят размах, смелост, предприемчивост, поглед към бъдещето.
И може би най-вече, преди всичко – начини за излъчване на
водачи, способни да привличат, да убеждават и да водят след себе си мнозинства. След оставката на Борис Джонсън за водачи на Консервативната партия в Англия се борят 13 души (май останаха осем), след оставките на Христо Иванов и Атанас Атанасов, за председателството на партиите им се бориха един, и един-двама души.
И ако се налага все пак съглашателство със социалисти – то да не отива “по-горе от обувките” – пенсии, заплати, социални придобивки. Не и обвързана с Русия външна политика, не и енергийна зависимост от Газпром, не и антиевропейски изцепки. И ако се налага съглашателство с ГЕРБ, то без Бойко Борисов, ако въобще е възможно такова чудо невиждано . И търсене на доверие от избирателите на “Има Такъв Народ”, доколкото все още го има, не от вожда Трифонов и обкръжението му. И търсене на доверие при избирателите на ДПС, не и от вождовете им в сянка, или на видело. Кирил Петков опита поне да го направи.
Но – разбира се – това са едни такива смели, обхватни, дори
причудливи донякъде виждания, друго си е националните интереси, интересите на България, обществената необходимост и общото благо. Които налагали били съглашателство със Слави Трифонов и други разни такива. Начи, рийшли.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иво Беров
Иво Беровhttp://www.newsone.bg
Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам - във в. "Демокрация". По това време сатиричният му коментар "Хей, Лице" изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една генерация млади журналисти.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img