30.11.2022 | сряда | 02:08

Коалиционният дебат в сигурността: Специално звено за киберсигурност, нова подготовка на полицаите, нулева търпимост към дребните кражби

Публикувано:

Сподели поста:

Близо 5 часа подължи дебатът в областта на сигурността между парламентарнопредставените партии, които ще направят опит за съставяне на коалиционно правителство. Крайният резултат е меморандум от около 20 точки, върху които формациите ще се фокусират.

Сред тях са, че ще бъде извършен функционален анализ на МВР и ДАНС. Партиите изглеждат единодушни в нуждата да се създаде унифицирана струкутра за киберсигурност и киберпрестъпления – вероятно първо като дирекция в рамките на МВР, а по-късно и като отделна държавна агенция.

На срещата беше обсъдено социалното включване на хората, излезли от затвора и как те да бъдат интегрирани успешно обратно в обществото. Има единодушие за изработване на нов образец за облекло на полицаите и специализирана екипировка за пожарникарите. Основен проблем тук е „нашата фирма“, която винаги печели поръчките за обслужване нуждите на ведомството.

По време на дебата се обсъди въвеждането на нов закон за МВР, отпушване на системата от 7 000 пенсионери. Разгледаха се и възможности за независимост на ДАНС, която да поеме и корупцията, заедно с контраразузнаването, развиване на специални полицейски разузнавателни звена, повече независимост на разследващите полицаи от прокурорите, връщане на служителите, които работят под прикритие.

Има идея за връщане на Министерството на бедствията и авариите, което да обедини дейността на Пожарната и Гражданска защита. И още – преминаването на Икономическа полиция под шапката на финансовото министерство и съвършено нов закон за националната сигурност. Всички формации се обединиха около становището, че вътрешното ведомство харчи много пари, а служителите са демотивирани. Общо мнение е нуждата от намаляване на наркозависимите и наркоразпространението, както и дребните кражби. Приоритетно за проблема с кражбите – редукция на престъпленията с поне 20% на 10 000 души население.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...