28.11.2022 | понеделник | 17:07

КНСБ с апел да бъдат преразгледани антикризисните мерки

Публикувано:

Сподели поста:

От КНСБ настояват за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да бъдат обсъдени пакетът от антикризисни мерки и размерът на минималната работна заплата. Това се посочва в изпратено днес писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера, министър на финансите и председател на НСТС Асен Василев.

Публикуваме текста на писмото:

Уважаеми господин министър-председател, 

Уважаеми господин председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, 

Конфедерацията на независимите синдикати в България е най-голямата организация в България. Считаме, че в настоящата ситуация е необходимо в спешен порядък, в рамките на предстоящата актуализация на Бюджет 2022, да бъде приет пакет от мерки в подкрепа на работещите и цялото общество. Но изразяваме несъгласие с начина, по който този пакет бе представен и анонсиран в публичното пространство, без да е подложен на съгласуване и дискусия с всички членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който г-н Асен Василев е председател. Социалните партньори бяхме информирани от медиите за стъпките, които изпълнителната власт смята да предприеме като антикризисни мерки, насочени пряко към хората, които ние представляваме. Винаги сме смятали, че социалният диалог изисква въпросите на жизненото равнище, благосъстоянието и покупателната способност да се обсъждат с представителите на работниците, служителите и работодателите.

Нещо повече, в медийното пространство от доста време е налице информация за предстоящото ново увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на Бюджет 2022. КНСБ настоява за този ръст от много време. Според нас минималната заплата трябва да стане поне 760 лв. от 01.07.2022 г. В тази връзка, редно е министърът на финансите официално да представи пред социалните партньори както намеренията, така и разчетите на министерството по тази тема и по целия пакет от мерки, който бе анонсиран вече.

В заключение настояваме за спешно свикване на НСТС за обсъждане на пакета от антикризисни мерки, както и на размера на минималната заплата. КНСБ настоява да бъде спазена процедурата на предварително съгласуване в Националния съвет за сътрудничество и действащите комисии и съвети към него на основание чл.3, ал.2 от Кодекса на труда.

 

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Иван Гешев и Роб Диксън откриха конференция за обучение на български магистрати на тема „Киберпрестъпност“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство у нас,...

Задържаха под стража 26 годишен за притежание на 117 гр. марихуана

Районна прокуратура – Търговище привлече млад мъж от областния град към наказателна отговорност за държане без надлежно разрешително...

Двама загинаха при изпълнение на служебен дълг в Перник

При изграждане на канализация в кв.Хумни Дол в гр.Перник четирима от работниците са били затрупани от свличане на...

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...