fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:58:26
петък | 20.05.2022 | 06:58:26
5.7 C
София

КНСБ: Минималната заплата трябва да стане 750 лева

"Най-важно е да запазим работните места и хората да преодолеят инфлационния удар", каза Пламен Димитров

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Минималната заплата в България да достигне 750 лева и всички доходи да вървят в този ръст. За това апелира председателят на КНСБ Пламен Димитров от ефира на БНТ.

Той обясни, че механизмът за формирането на минималното работно възнаграждение идва от Европейската комисия и синдикатите вече втора година очакват от Брюксел спускането на справедлива директива за въвеждането му.

“Най-накрая трябва да разберем кое е най-важното – дали да запазим бюджета по някакъв начин в дефицит, при положение, че е позволено той да бъде по-голям”, обясни той.

Синдикалистът обясни, че ръстът на средната работна заплата за миналата година се движи между 12 и 14%, но инфлацията по отношение на “малката кошница” (ежедневните покупки и разходи на населението) достига 15 пункта.

“Най-важното е да запазим работните места, да увеличим доходите, хората да поемат този инфлационен удар и да преминем през тази тежката криза, която започва”, заяви Димитров.

Той посочи, че КНСБ очаква диалог с финансовия министър Асен Василев по темата с ръста на работните възнаграждения.

По негово мнение между 3 и 5% от държавния бюджет може да бъде насочен към хората и бизнеса, за да запазят конкурентоспособността и доходите си.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук